Najopasnija mjesta za novinare u 2008.

Najopasnija mjesta za novinare u 2008.

Tokom 2008., 95 novinara je izgubilo život u 32 zemlje svijeta, kaže se u izvještaju koji je objavio švicarski Press Emblem Campaign.

Kako prenosi Human Rights Tribune, PEC-ov izvještaj navodi da je brojka od 95 novinara koji su ove godine izgubili život radeći svoj posao manja za 17% od prošlogodišnjeg rekordnog broja od 115 ubijenih novinara. Pad broja poginulih novinara pripisuje se stabilizaciji sigurnosne situacije u Iraku, koji je i dalje na vrhu liste zemalja najopasnijih za pripadnike sedme sile. U vrhu su još Meksiko, Pakistan, Indija, Filipini i Gruzija. U prosjeku, dva novinara su ubijena svake sedmice u posljednje tri godine.

Pored ubistava, prijavljen je i veliki broj kidnapovanja novinara u zemljama kao što su Afganistan, Somalija, Kongo, Irak i Meksiko. Slučajevi nestanaka i ubistava novinara rijetko se kažnjavaju, budući da se uglavnom dešavaju u nestabilnim i konfliktom zahvaćenim zonama.

Izvještaj je rezultirao formiranjem neformalne radne grupe za razmatranje načina povećanja sigurnosti za novinare koji rade u konfliktnim i ratom zahvaćenim područjima.

Izvor: Human Rights Tribune, Press Emblem Campaign