Novinar ubijen u Jemenu u zračnom napadu saudijskih snaga

Novinar ubijen u Jemenu u zračnom napadu saudijskih snaga

Novinar ubijen u Jemenu u zračnom napadu saudijskih snaga

Jemenski novinar Almigdad Mojalli ubijen je u nedjelju ujutro tokom zračnog napada koji su izvršile snage saudijske koalicije.

Foto: Almigdad Mojalli Twitter

Almigdad Mojalli, koji je radio kao freelance novinar za Voice of America i još nekoliko agencija, ubijen je dok je bio na zadatku van područja grada Sana koji je pod kontrolom pobunjenika.

Nekoliko grupa su u konfliktu u Jemenu, a glavni sukob je između snaga odanih jemenskom predsjedniku Abdrabbuhu Mansouru Hadiju i onih na strani šiitskih pobunjenika Hutija.

Voice of America je objavila da je Mojalli javljao o humanitarnoj krizi u svojoj zemlji kroz istinite i dirljive izvještaje. Fokusirao se na posljedice rata na ljude i ekonomsku krizu u Jemenu, najčešće pisao o žrtvama i radio sa marginalizovanim grupama tražeći socijalnu pravdu.

“On piše humanitarne priče zato što ne vjeruje u borbe,“ izjavio je njegov brat Abdullah, „Nikada u svom životu nije držao oružje.“

Američki servis VOA za koji je radio poručio je da su izgubili talentovanog novinara koji se žrtvovao za izvještaje o teškim ali bitnim pričama koje su dolazile iz Jemena.

Međunarodna federacija novinara IFJ osudila je ubistvo i podsjetila kako je mnogo novinara stradalo u Jemenu kako bi svijet mogao biti informisan o tome šta se dešava u toj državi.

IFJ kaže da je najmanje deset novinara poginulo prošle godine u Jemenu.

Izvori: IFJ, VOA, BBC