Novinari u regiji solidarni u odbrani satire

Novinari u regiji solidarni u odbrani satire

Novinari u regiji solidarni u odbrani satire

Neformalna grupa nekoliko desetina novinara iz regije osudili su opomene sedmičnjaku Novosti zbog objave satiričnih stihova.

Oko 70 novinara iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Slovenije, izrazili su solidarnost sa kolegama iz sedmičnjaka Novosti, novinarom i glavnim urednikom, Nikolom Bajtom i Ivicom Đikićem, kojima je Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva izreklo opomenu zbog satirične pjesme “Lijepa naša haubico”.

“Zabrinuti smo što Vijeće časti, kao etičko povjerenstvo strukovnog udruženja koje bi trebalo čuvati profesionalnu etiku, a koje potječe iz članice Europske unije, države u kojoj je formalno garantirana sloboda govora i medija, popušta pred nacionalističkim pritiscima i demonstrira nerazumijevanje prava na slobodu izražavanja. Takvu opomenu smatramo sramotnom i nedopustivom,” poručuje neformalna grupa novinara u saopštenju.

Novosti su u augustu objavile satirični komentar pod naslovom „Lijepa naša haubico“ autora Nikole Bajte koji se odnosio na vojnu paradu podovom 20. godišnjice akcije Oluja, a koji je bio u obliku pjesme i podsjećao na hrvatsku himnu.

Povodom obrazloženja Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva da satirična pjesma dodatno narušava hrvatsko-srpske odnose, novinari kažu da je to upravo suprotno i da je ona doprinijela relaksiranju i poboljšanju tih odnosa.

“Zabrinjavajuće je da se članovi Vijeća časti HND rukovode sličnim ‘argumentima’ kojima se rukovodila, ne tako davno, politika koja je dovela do gašenja tjednika ‘Feral Tribune’ i čija je jedna od posljedica bilo paljenje lista ‘Novosti’ prije nekoliko godina pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu,” kažu u saopštenju, “Satira je oduvijek sredstvo suprotstavljanja moćnima i raskrinkavanja društvenih patologija. Smatramo da ušutkati satiru znači novinarstvo pretvoriti u beskrvnu, bezopasnu praksu. Zato je novinari i esnafska udruženja moraju njegovati i štititi.”

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Saša Leković, ogradio se od odluke Vijeća časti udruženja i rekao da su satirični komentari legitiman oblik slobode govora i da svojevrsno parafraziranje hrvatske himne “može nekoga vrijeđati i šokirati, ali se svakako radi o govoru koji u demokratskom društvu treba uživati zaštitu i ne smije podlijegati ograničenjima“.

Neki od potpisnika saopštenja u kojem je izražena podrška novinarima hrvatskog sedmičnjaka su Boris Pavelić, Žarka Radoja, Eldin Karić, Ismet Hajdari, Lea Širok i drugi.

Izvor: HND,