Održana konferencija o trendovima u online novinarstvu

Održana konferencija o trendovima u online novinarstvu

Online arhiviranje i editovanje, medijsko preduzetništvo i real-time web neki su od trendova u Internet novinarstvu čija će popularnost rasti u narednoj godini, zaključak je ovogodišnje konferencije udruženja Online News Association (ONA).

 

Godišnja konferencija ONA-e, održana početkom oktobra u San Franciscu, još jednom je u prvi plan stavila inovacije i uspješne trendove u Internet novinarstvu. Unatoč činjenici da se, prema riječima prisutnih stručnjaka, budućnost kretanja u polju medija i tehnologije ne može sa sigurnošću predvidjeti, ustanovljeni su određeni trendovi. Real-time web (aplikacije i sajtovi poput Twittera i Google Wave-a koji omogućavaju stalni priliv lokalnih i drugih informacija i njihovo arhiviranje, editovanje i širenje) i sadržaji za mobilne uređaje će i dalje dobijati na popularnosti, dok je donedavno popularni podcasting proglašen neuspjelim eksperimentom.

Profitabilnost društvenih mreža i njihov značaj za novinarstvo još uvijek nisu sigurni, a u jeku opšte ekonomske krize i krize medija, naglašena je i važnost novinarskog poduzetništva, te pronalaženje novih načina privlačenja korisnika.

Izvor: Poynter Online, Knight Digital Media Center, ONA