Preminuo hrvatski novinar Miroslav Lilić

Preminuo hrvatski novinar Miroslav Lilić

Preminuo hrvatski novinar Miroslav Lilić

Ostao je upamćen i po tome što je javnosti saopštio vijest o smrti predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita.

Foto: Screenshot YouTube / HRT

Novinar i televizijski voditelj Miroslav Lilić preminuo je u 80. godini javlja Hrvatska radiotelevizija (HRT) na kojoj je Lilić bio dugogodišnji programski urednik.

Lilić je u javnosti ostao upamćen, između ostalog, i po tome što je prvi saopštio vijest o smrti predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), Josipa Broza Tita. Tokom svoje dugogodišnje novinarske karijere, na Televiziji Zagreb je od 1967. radio kao novinar, reporter, urednik i voditelj. Lilić je bio direktor programa TV Zagreb i HRT-a, urednik Dnevnika i glavni urednik Nove TV, te predsjednik diskografske kuće Croatia Records.

Lilić je rođen 8. aprila 1944. u Siveriću kod Drniša. Gimnaziju je završio u Drnišu 1965., a studij južnoslavenskih jezika i književnosti te komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1983. godine.

Tokom 1991. godine pokrenuo je Treći program HTV-a i vodio ratni program “Za slobodu”. Od 2004. do penzionisanja 2009. bio je savjetnik na HRT-u.

Osim toga, Lilić je predavao na studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, sarađivao u dnevnoj štampi i objavio autobiografiju “Bez reprize”.

Dobitnik je  Zlatnog pera Društva novinara Hrtvatske (1976. i 1984.), kao i nagrade “Ivan Šibl” za životno djelo 2007. godine, dok je konkurenciji TV dnevnika Jugoslovenske radiotelevizije dva puta osvojio nagradu za najbolje uređen i vođen dnevnik.

U jednom od gostovanja na HRT-u, Lilić je rekao da televizija predstavlja fenomen u životu ljudi, opisujući je kao “magičnu kutiju bez koje ne možemo”, i istakao da je timski rad filozofija uspjeha televizije.

Izvor: HRT, AJB

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.