Presuda protiv Google-a ugrožava slobodu govora na Internetu?

Presuda protiv Google-a ugrožava slobodu govora na Internetu?

Presuda protiv trojice predstavnika internetske kompanije Google u Italiji izazvala je snažne reakcije medijske zajednice, koja u tome vidi značajan presedan za slobodu govora online.

Kako prenosi New York Times, presuda talijanskog suda protiv trojice rukovodilaca Google-a, zbog neblagovremenog uklanjanja video klipa koji prikazuje zlostavljanje dječaka sa Downovim sindromom na YouTube-u, mogla bi imati značajne posljedice za slobodu govora na Internetu jer ovaj Internet pretraživač izjednačava sa drugim medijskim kompanijama koje su odgovorne za objavljeni sadržaj. Google, čiji su predstavnici osuđeni na po 6 mjeseci uslovno, je do sada imao poziciju Internet alatke i servisa koji su korisnici mogli upotrebljavati na različite načine, no ova ga presuda izjednačava sa TV i sličnim kompanijama i čini podložnim regulaciji.

Grupe za odbranu slobode govora i medijskih sloboda, poput Reportera bez granica, su presudu nazvale "zabrinjavajućom" i upozorile da bi ona mogla imati dalekosežne posljedice ne samo na poslovanje Google-a nego i na druge Internet servise i društvene mreže i dovesti do povećane kontrole informacija na webu.

Izvor: New York Times, Reporters Without Borders