RSF: Indeks medijskih sloboda 2009

RSF: Indeks medijskih sloboda 2009

Povećano narušavanje slobode govora u europskim zemljama i tzv. Obama efekat u SAD-u neke su od pojava koje su obilježile ovogodišnji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica.

Indeks medijskih sloboda, godišnji izvještaj organizacije Reporteri bez granica (RSF), u 2009. godini je zabilježio pad na ljestvici zemalja EU (posebno Italije, Bugarske i Slovačke, koja je zbog miješanja vlade u aktivnosti medija pala za 37 mjesta u odnosu na prošlu godinu), te zemalja kandidata za EU (poput Hrvatske, koja je nakon ubistva Ive Pujkanića završila na 78. mjestu). SAD su se, zahvaljujući tzv. Obama efektu, popele za 16 mjesta u odnosu na prošlu godinu, a u samom vrhu liste se nalaze Danska, Finska, Irska, Norveška i Švedska. Posljednji na listi su, kao i prošle godine, "pakleni trio": Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja, a ove godine im se približio i Iran.

Indeks medijskih sloboda seodređuje na osnovu 40 kriterija, među kojima su fizičko nasilje nad novinarima, cenzura, pretresanja i zatvaranja novina, opresivni zakoni i miješanje vlade u medijske aktivnosti.

Od zemalja bivše Jugoslavije najviše mjesto je zauzela Makedonija (34.). Slijede je Slovenija (37.) i Bosna i Hercegovina (39.). Srbija se našla na 65. mjestu, Kosovo na 75., a Crna Gora je 77., jedno mjesto ispred Hrvatske.

Izvor: Reporters Without Borders, Radio Slobodna Evropa, EU Observer