Sjeverna Koreja: 12 godina zatvora za američke novinarke

Sjeverna Koreja: 12 godina zatvora za američke novinarke

Euna Lee i Laura Ling, američke novinarke optužene za ilegalni ulazak u Sjevernu Koreju, osuđene su na 12 godina prinudnog rada.

Svjetski mediji su u ponedjeljak, 8.6.2009, prenijeli vijest da je donesena presuda u suđenju dvjema američkim novinarkama zatvorenim u Sjevernoj Koreji. Euna Lee i Laura Ling, novinarke televizijske postaje Current TV, osuđene su na 12 godina teškog rada za "ilegalni ulazak u Sjevernu Koreju, s neprijateljskim namjerama". Vijest o visokoj zatvorskoj kazni, koja je prevazišla procjene eksperata, dočekana je protestima organizacija za zaštitu medijskih i ljudskih prava, te razočarenjem porodica uhapšenih novinarki.

Euna Lee i Laura Ling su u martu 2009. uhapšene na granici između Kine i Sjeverne Koreje dok su radile na priči o trgovini ženama i optužene za "ilegalni ulazak u zemlju, sa neprijateljskim namjerama". Njihov slučaj brzo je postao predmetom cjenkanja u pregovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje, čiji su odnosi ionako veoma zategnuti, te se smatra da je ovako visoka kazna znak upozorenja SAD-u i UN-u i da će pregovori o sudbiti novinarki biti nastavljeni.

Foto: Reuters

Izvor: Reuters, Washington Post