Sjeverna Koreja: oslobođene američke novinarke

Sjeverna Koreja: oslobođene američke novinarke

Američke novinarke osuđene na 12 godina prinudnog rada zbog ilegalnog ulaska u Sjevernu Koreju, pomilovane su i puštene na slobodu, te su danas stigle u SAD u pratnji bivšeg američkog predsjednika Bill Clintona.

Kako prenosi AP, Euna Lee i Laura Ling, američke novinarke optužene za ilegalni ulazak u Sjevernu Koreju i osuđene na 12 godina prinudnog rada, pomilovane su nakon sastanka bivšeg američkog predsjednika Bill Clintona i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila u utorak, 4.8.2009. Mediji javljaju da su novinarke, koje su u sjevernokorejskom zatvoru provele više od 4 mjeseca, pri sletanju izgledale zdravo i raspoloženo.

Bivši američki predsjednik Clinton je u Sjevernu Koreju otišao kao neslužbeni izaslanik, uz odobrenje trenutne administracije. Clinton, čija posjeta nije uključivala razgovore o drugim pitanjima osim oslobađanja novinarki, je bio idealan izbor za ovu misiju zbog specifičnih veza sa sadašnjom administracijom i politike njegove administracije prema Sjevernoj Koreji, smatraju analitičari.

Euna Lee i Laura Ling, novinarke Al Gore-ove televizije Current TV, su u martu 2009. uhapšene na granici između Kine i Sjeverne Koreje dok su radile na priči o trgovini ženama i optužene za "ilegalni ulazak u zemlju, sa neprijateljskim namjerama". Njihov slučaj brzo je postao predmetom cjenkanja u pregovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje, čiji su odnosi ionako veoma zategnuti.

Izvor: AP