Svjetski dan vijesti posvećen izvještavanju o klimatskim promjenama

Svjetski dan vijesti posvećen izvještavanju o klimatskim promjenama

Svjetski dan vijesti posvećen izvještavanju o klimatskim promjenama

Inicijativi se pridružilo više od 450 redakcija širom svijeta.

Mediacentar Sarajevo pridružio se obilježavanju Svjetskog dana vijesti i inicijativi da se ovogodišnji Svjetski dan vijesti posveti izvještavanju o klimi. Ovogodišnjoj inicijativi, koja za cilj ima promovisanje važnosti novinarstva zasnovanog na činjenicama, pridružilo više od 450 redakcija širom svijeta.

“Ovogodišnji fokus je poseban, klimatske promjene. Gdje god da se nalazite u svijetu, klima se mijenja”, rekao je David Walmsley, osnivač Svjetskog dana vijesti i glavni urednika časopisa The Globe and Mail iz Kanade.

Izvještavanje o okolišu postaje sve značajnije a redakcije širom svijeta angažuju sve više novinara da se bave pitanjem okoliša.

“Klimatske promjene dugo su bile politički fudbal, koji se udara sa različitih gledišta ... ali iako svatko ima pravo na mišljenje, činjenice su svete i ne mogu se sakriti”, dodao je David Walmsley.

Rekao je da je prednost kvalitetnog novinarstva što izvještava sa svih strana, uključujući i one koji poriču da se događaju klimatske promjene, te da takva razmjena stvara tržište ideja koje je ključno da se razumiju veoma važna pitanja s kojima se treba suočiti.

“Naše istraživanje čitatelja govori nam da je izvještavanje o okolišu jednako važna tema kao i izvještavanje o zdravlju, čak i za vrijeme globalne pandemije Covid-19. U interesu je svih zemalja da zajedno rade na smanjenju emisija i podrže radikalne industrijske promjene koje će pomoći cijelom ljudskom rodu”, dodao je Walmsley.

Okolišno, ekološko ili eko-novinarstvo, koje se bavi uticajem ljudske aktivnosti na okoliš, s ciljem podizanja svijesti o zaštiti životne sredine, u svijetu je sve značajnije. Velike medijske kuće, poput New York Timesa i Guardiana, imaju svoje eko-novinare, a neke od tema kojima se bave su klimatske promjene, obnovljivi izvori energije, zagađenje zraka i politike zaštite okoliša.

Kao što je Mediacentar ranije pisao, bh. medijske kuće nemaju specijalizirane novinare i posebne rubrike ili programe namijenjene klimatskim promjenama i zaštiti životne sredine, a medijski izvještaji o zagađenju zraka u urbanim sredinama tokom zimskog perioda ili o borbama lokalnog stanovništva protiv izgradnji mini su reaktivni i dnevno-aktuelni, nastali kako bi se prenijele informacije o nekom incidentu ili protestu.

Nezavisne samoinicijativne istraživačke analitičke priče o zagađenju životne sredine i njegovom uticaju na zdravlje stanovništva su rijetke, a naročito se rijetko izvještava o klimatskim promjenama.

 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.