Turska: Ponovna hapšenja oslobođenih novinara

Turska: Ponovna hapšenja oslobođenih novinara

Turska: Ponovna hapšenja oslobođenih novinara

Međunarodne asocijacije novinara zabrinute su kontinuiranim kršenjem medijskih sloboda u Turskoj i vijestima o ponovnom hapšenju novinara koji su prethodno pušteni na slobodu.

Evropska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna novinarska federacija (IFJ) ponovo pozivaju turske vlasti da prekinu sudski progon novinara i novinarki u toj evropskoj zemlji, nakon što je objavljena vijest o ponovnom hapšenju 27-godišnje turske novinarke Aysenur Parildak, koja je puštena na slobodu nakon devet mjeseci i ponovno uhapšena isti dan, pod istim optužbama (da je radila kao dopisnica za list Zaman).

Sličan slučaj se desio i sredinom aprila, kada je sud u Istabulu oslobodio dvanaest novinara koji su bili zatvoreni od augsta prethodne godine pod optužbama za pripadnost ilegalnoj terorističkoj organizaciji, nakon čega su odmah ponovo uhapšeni pod optužbom da "pokušavaju srušiti ustavni poredak i tursku vlast".
 
Novinarku Meltem Oktay, koja je radila za novinsku agenciju DIHA, oslobodio je sud u Mardinu, nakon čega je odmah ponovo uhapšena za "širenje propagande" naredbom drugog suda iz Edirnea, a ista praksa primijenjena je i na pet novinara u Antaliji.
 
EFJ i IFJ su takve postupke okarakterisali kao "sudsko maltretiranje" i još jednom apelovali na turske vlasti da poštuju zakone o medijskim slobodama i sigurnosti profesionalnih novinara.
 
“Pozivamo turske vladi da prekinu sudsko maltretiranje novinara i medijskih radnika i prestanu zloupotrebljavati zakone za borbu protiv terorizma s ciljem zadržavanja profesionalnih novinara u zatvoru. Ovi slučajevi će biti prijavljeni platformi za zaštitu i sigurnost novinara Vijeća Evrope", kaže se u zajedničkoj izjavi EFJ-a i IFJ-a.
 
Izvor: EFJ