Udar na slobodu medija u Turskoj: Novinar dobio prijetnje nakon pisanja o samoubistvu studenta

Udar na slobodu medija u Turskoj: Novinar dobio prijetnje nakon pisanja o samoubistvu studenta

Udar na slobodu medija u Turskoj: Novinar dobio prijetnje nakon pisanja o samoubistvu studenta

Novinar iz Turske dobio prijetnje nakon što je pisao o studentu koji je izvršio samoubistvo zbog pritiska vjerske sekte.
 
foto: Pixabay
 
Međunarodni institut za medije IPI osudio je prijetnje upućene turskom novinaru Faiku Akgün i novinama Günışığı u kojima je zaposlen Akgün nakon što je objavljen izvještaj o samoubistvu studenta.
 
Akgün je 13. januara objavio novinski izvještaj pod naslovom “Nije mogao podnijeti pritisak vjerske sekte, počinio samoubistvo”, gdje je pisao o samoubistvu lokalnog studenta Enesa Kare, koji je izvršio samoubistvo zbog pritiska s kojim se suočio boraveći u studentskom domu koji vodi vjerska sekta. Kara je prije smrti prijateljima poslao video u kojem govori o pritiscima porodice i pripadnika vjerske sekte sa kojima se suočava. Ovaj novinarski izvještaj je uklonjen sa web stranice izdanja nakon što su i Akgün i novine dobili prijetnje.
 
Lokalni mediji i novinari su izvijestili da su prvo članovi sekte uputili prijetnje Akgünu tako što su ga pritiskali da promijeni naslov vijesti uklanjanjem spominjanja sekte. Kasnije je administracija novina pozvala Akgüna na sastanak i smijenila ga s pozicije glavnog urednika, a na koju je imenovan u oktobru 2021.
 
List Gerçek Gündem izvijestio je da je Akgün dobio brojne prijetnje optužujući ga da je “nevjernik” i pristalica glavne turske opozicione stranke CHP. U intervjuu za Gerçek Gündem, Akgün je rekao da je smijenjen sa funkcije uz obrazloženje da „nije bio u stanju da pokaže dobar učinak“, ali je naveo da nije dobio otkaz u novinama.
 
Istog dana, lokalni sud u Elazığu presudio je da blokira pristup vijestima o samoubistvu objavljenim u novinskim kućama Cumhuriyet, BirGün, Halk TV, Tele 1, soL i T24 nakon žalbe oca studenta. Guverner provincije Elazığ takođe je zabranio javne komemoracije, demonstracije i saopštenja za javnost u gradu na 15 dana.
 
IPI poziva turske vlasti da zaštite Akgüna i novine Günışığı od bilo kakvih prijetnji usmjerenih na sigurnost novinara i slobodu štampe.
 
“Ovo je jasan primjer nastojanja da se prijetnjama i pritiskom javnosti natjeraju lokalni mediji na šutnju. Uprkos tome što je ovaj incident vrijedan vijesti, državni organi su takođe zloupotrijebili svoj položaj i moć da suzbiju protok vijesti i informacija o temi koja je osjetljiva za tursku vladu i njene saveznike”, rekao je koordinator programa IPI iz Turske Renan Akyavas. 
 
Pozvali su turske vlasti da osiguraju sigurnost novinara i omoguće medijima da slobodno izvještavaju o događajima od javnog značaja. Istakli su da je odluka da se blokira pristup novinskim izvještajima o ovom pitanju nesrazmjerna i predstavlja povredu slobode štampe i treba je brzo poništiti.
 
Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.