O Mediacentru / Saopštenja

Dodjela nagrada "Antikorupcija i mediji u Bosni i Hercegovini"

Kraj dvogodišnjeg projekta Fondacije Mediacentar Sarajevo i Reuters Fondacije iz Londona pod nazivom „Antikorupcija i mediji u Bosni i Hercegovini“ bit će svečano obilježen 31.1.2013. u 14:00 u prostorijama Mediacentra.

Tom prilikom bit će dodjeljene dvije nagrade (po 1.500 € ) za najbolje priče bosanskohercegovačkih novinara na temu korupcije. Dobitnici nagrada su Mirjana Popović iz Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) i Vladimir Bekić, novinar Radio Televizije Republike Srpske (RTRS).

Edukativni projekat koji je finansirala Evropska unija, a realizovale ove dvije medijske kuće, imala je za cilj jačanje kapaciteta bosanskohercegovačkih medija u izvještavanju o korupciji kroz dodatno obrazovanje novinara iz cijele Bosne i Hercegovine. Treninge su organizovali i držali novinari-profesionalci iz Reutersa i kao i bosanskohercegovački novinari koji su prošli ovu vrstu treninga.

U takmičarskom dijelu prilliku za učešće imalo je 40 novinara koji su završili petodnevni trening, a dolaze iz medijskih kuća Al Jazeera, CIN, SRNA, ONASA, FENA Radio Slobodna Evropa, Federalna RTV, RTRS, Slobodna Bosna, Glas Srpske. Svečanosti će prisustvovati i nagrade dodijeliti Andy McGuffie, šef komunikacija i glasnogovornik delegacije EU/EUSR.

Pozivamo medijske kuće da poprate ovaj događaj.

Izjave za medije bit će moguće uzeti u 15:15 časova nakon svečanosti u prostorijama Mediacentra Sarajevo, Kolodvorska 3.