O Mediacentru / Saopštenja

Otvoren konkurs za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo u BiH

Delegacija Evropske unije u BiH otvorila je konkurs za Nagradu EU za istraživačko novinarastvo u Bosni i Hercegovini, za 2017. godinu. 
 
Konkurs je otvoren od 10. do 31. marta 2017. godine.
 
Na konkurs se mogu kandidovati istraživačke priče objavljene tokom 2016. godine na TV, radio, štampanim i online medijima u kojima se izvještava o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlasti i kršenje temeljnih prava, korupciju i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini.
 
Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu, za 2017. godinu iznosi 10.000 eura. Poziv za učešće u konkursu sa detaljnim uputama i obrascima za prijavljivanje dostupan je na web stranici www.media.ba.
 
“Mediji doprinose transparentnosti, dobrom upravljanju i ostvarenju ljudskih prava, a sloboda izražavanja jedan je od ključnih pokazatelja spremnosti zemlje da se pridruži Evropskoj uniji", izjavio je tom prilikom Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije. "U vremenu tzv. lažnih vijesti i alternativnih činjenica, vremenu raznih napada na medijske slobode svugdje u svijetu, ne samo na Balkanu, mislim da Evropska unija u pravi trenutak objavljuje konkurs za nagradu za istraživačko novinarstvo”. 
 
Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo, koji koordinira dodjelom nagrade u Bosni i Hercegovini, istakao da je će biti nagrađene do tri najbolje priče, a i ove godine nagrada će biti dodijeljena za potkategoriju 'najbolja priča mladog istraživačkog novinara'.
 
Siniša Vukelić, prošlogodišnji pobjednik konkursa i urednik magazina Capital, pozvao je kolege novinare da dobro zašilje olovke jer u Bosni i Hercegovini još uvijek ima mnogo neispričanih priča o korupciji, kriminalu i nepotizmu.
 
“Istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini je, kao i u svim nerazvijenim državama, na vrlo niskom nivou. Istraživačko novinarstvo je iscrpno, teško i, naravno, vrlo skupo. Zato redakcije u BiH, naravno one koje to žele, često sebi zbog slabog marketinškog tržišta i pada kupovne moći, ne mogu priuštiti da im novinari na jednoj priči rade dva ili tri mjeseca. Zato je ova nagrada EU za istraživačko novinarstvo važna. Mislim da ona pokazuje da je još uvijek cijenjen dobar istraživački tekst. To je vrlo podsticajno za svakog novinara. Meni lično je nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo najdraža zato što dolazi od Evropske unije kojoj svi težimo ovdje u Bosni i Hercegovini. Istraživačko novinarstvo je sada važnije nego ikada u istoriji svijeta. Više nije dovoljno samo grebati po površini, moramo da kopamo mnogo dublje.”, kazao je Vukelić.
 
 
Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo ima za cilj slaviti i promovirati izuzetna postignuća novinara-istraživača, te povećati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Nagradni fond za svih sedam zemalja-korisnica za sve tri godine iznosi 210.000 eura. 
 
Nagradom u BiH koordinira Mediacentar Sarajevo, a regionalnu mrežu organizacija vodi Mirovni institut u Ljubljani.