Smjernice o uređivačkoj etici

Smjernice o uređivačkoj etici

Smjernice o uređivačkoj etici

Priručnik "Smjernice o uređivačkoj etici" predstavlja spoj najboljih istraženih praksi u oblasti etike i online novinarstva, kao i iskustava samih učesnika programa u online medijima Jugoistočne Evrope. Cilj priručnika je da web novinarima ponudi rješenja za složena etička pitanja sa kojima se svakodnevno susreću u praksi. Obuhvata načela koja su osnova novinarstva, a to su ravnoteža, nepristrasnost i nezavisnost.

Priručnik je rezultat zajedničkog rada dvanaest medijskih profesionalaca, učesnika edukativnog programa „Etika u online medijima“ koji je bio organizovan u Mediacentru Sarajevo tokom 2008. godine, pod vodstvom medijske mreže SEENPM i pokroviteljstvom Instituta otvoreno društvo (OSI). U kreiranju priručnika učestvovao je gospodin David Brewer, trener i mentor programa, vodeći svjetski stručnjak u oblasti konvergentnog novinarstva.

Objavljena je i engleska verzija, a priručnik će biti preveden i na jezike regiona – bugarski, slovenački, makedonski, albanski, rumunski i mađarski jezik.