Teška konfuzija unutar bh. javnosti

Teška konfuzija unutar bh. javnosti

Nastavljamo sa objavljivanjem komentara na odluku o otkazu Ziji Dizdareviću u Oslobođenju. Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo smatra da u ovakvim situacijama mora postojati profesionalna solidarnost i stalni dijalog.

1. Kako komentarišete odluku o otkazu Ziji Dizdareviću u Oslobođenju?
Ta je odluka nepravedna i žalosna. Sve je u njoj negativno. Od povoda do načina na koji je izvedena i posljedica. Posebno je loše što gotovo fizički osjećate da je svaki protest kao udaranje u zid ovdašnje ravnodušnosti.

2. Šta su po vama ključni razlozi za današnju pojavu cenzure i autocenzure u nekada liberalnim tiskovinama?
Nema tu previše tajni. Može biti samo zbog političkog ili ekonomskog pritiska. Naime, tako je uvijek bilo u ovih nekoliko stotina godina od kada štampa i mediji postoje. Interes izdavača očigledno je bio da se ovakav tekst ne objavi. Po meni, pravo je pitanje - kako je Oslobođenje sa svojom antifašističkom prošlošću stiglo do stadija da objavi onakav tekst dr Rešida Hafizovića i onda se svim silama bori da ne objavi elementarno pristojno reagovanje Zije Dizdarevića na Hafizovićeve, gotovo rasističke teze. To je neka teža konfuzija unutar naše javnosti koja ne sluti na dobro.

Po meni, pravo je pitanje - kako je Oslobođenje sa svojom antifašističkom prošlošću stiglo do stadija da objavi onakav tekst dr Rešida Hafizovića i onda se svim silama bori da ne objavi elementarno pristojno reagovanje Zije Dizdarevića na Hafizovićeve, gotovo rasističke teze. To je neka teža konfuzija unutar naše javnosti koja ne sluti na dobro.

3. Kakve su posljedice ovakvih pojava za profesionalno novinarstvo u BiH?
Jako loše. Kad bi čovjek bio ciničan pouka je da se ubuduće na rasističke tekstove ne treba obazirati. Ali, nama ne treba cinizam, podizanje obrva i odmahivanje rukom već ozbiljnost što podrazumijeva da u ovakvim situacijama mora postojati profesionalna solidarnost i stalni dijalog. I tu je, bojim se, naš poraz izvjestan. Zija Dizdarević je ostao bez posla, gubi se još jedan trezven glas u javnosti a temu, koja je zahtijevala medijsko učešće svih, polako prekriva zaborav. Do novog, sličnog slučaja kada će neki drugi novinari zaplatiti i ovdašnja javnost se konačno utopiti u striktno odvojenim nacionalnim bazenima.