#CheckItFirst: Nagrade za etičko novinarstvo 2024.

#CheckItFirst: Nagrade za etičko novinarstvo 2024.
12/04/2024

#CheckItFirst: Nagrade za etičko novinarstvo 2024.

Nagrada
Balkan
Organizacija ARTICLE19 pokreće Nagrade za etičko novinarstvo u sklopu kampanje #CheckItFirst.
 
Kampanja #CheckItFirst promoviše usvajanje etičkog novinarstva kao vitalne odbrane od dezinformacija u regiji. Kao dio ove kampanje, novinari i novinarke iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova su pozvani/e da se prijave za novinarske nagrade i pošalju priče koje ilustruju primjenu i prihvatanje pet temeljnih principa etičkog novinarstva: istine i tačnosti, nezavisnosti, humanosti, odgovornosti i poštenja i nepristasnosti.
 
Teme priča mogu biti socijalna pravda i nejednakost, javno zdravlje i sigurnost, izvještavanje o životnoj sredini, prava žena, različitost i inkluzija, priče s ljudskim interesima, ali i druge relevantne teme.
 
Nagrada je petodnevna studijska posjeta Briselu i Londonu, gdje se nalazi sjedište organizacije ARTICLE19. Tokom studijske posjete, pobjednici će prisustvovati odabranim sesijama konferencije Evropskog partnerstva za demokratiju (European Partnership for Democracy) te okruglim stolovima s osobljem organizacije ARTICLE 19 i članovima novinarske zajednice kako bi razgovarali o problemima vezanim uz etičko novinarstvo, dezinformacije i slobodu medija u svojoj zemlji, kao i o međunarodnom razvoju. Pobjednici će također imati priliku da se sastanu s novinarima kako bi razgovarali o izazovima koje dezinformacije nameću u njihovom radu i razmijenili pristupe za njihovo savladavanje.
 
Četiri pobednika (po jedan iz svake od zemalja sudionica) će dobiti i novčanu nagradu od 1.000 eura u zamjenu za uredničke i druge autorske tekstove u kojima se analiziraju stavovi pobednika o rešenjima za borbu protiv dezinformacija u regionu Zapadnog Balkana, kao i za podržavanje promocije i širenja kampanje.
 
Rok za prijave je 12.4.2024.
 
Za više informacija o konkursu, posjetite službene stranice organizatora.