Edukativni program "Slobodni glasovi" 2021: Trening i plaćena novinarska praksa

Edukativni program "Slobodni glasovi" 2021: Trening i plaćena novinarska praksa
09/12/2021

Edukativni program "Slobodni glasovi" 2021: Trening i plaćena novinarska praksa

Bosnia and Herzegovina

Mediacentar Sarajevo poziva studente i studentice završnih godina žurnalistike i komunikologije iz Bosne i Hercegovine, kao i mlade novinare i novinarke sa ne više od tri godine radnog iskustva, da se prijave na edukativni program o digitalnoj medijskoj produkciji „Slobodni glasovi“.

Ovaj edukativni program se realizuje uz podršku projekta “Protecting Civic Space – Regional Civil Society Development Hub“ koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, SIDA, a provodi Balkan Civil Society Development Network, BCSDN.

Koliko traje program?

Program će biti održan u periodu od 14. decembra 2021. do 14. januara 2022. godine.

Uvodni trening traje pet dana, od 14. do 18. decembra 2021. godine. Trening će biti održan u Sarajevu. Praksa na partnerskim medijima – Oslobođenje (Sarajevo), Nezavisne novine (Banja Luka), RTV Slon (Tuzla) i eTrafika (Banja Luka) traje ukupno četiri sedmice, 20-31. decembra 2021. godine u redakcijama, i od 3-14.1.2022. online (nastavak rada sa redakcijom medija).

Prisustvo na svim fazama programa (trening i praksa) je obavezno. Program će biti održan u skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama suzbijanja širenja COVID-19.

O programu

Trening obuhvata sljedeće module: pregled bh. medijske scene; osnove medijskog izvještavanja; pretraga podataka online i fact checking; fake news i dezinformacije; digitalna fotoprodukcija, multimedijska produkcija.

Trenerski tim se sastoji od iskusnih novinara i novinarki i drugih medijskih eksperata i ekspertica. Metodologija treninga je interaktivna i praktična, kako bi se učesnici što bolje pripremili za praksu u partnerskim medijima.

Prisustvo svim danima treninga (14-18.12.2021.) je obavezno.

Praksa na jednom od partnerskih medija predviđena je u:

- Oslobođenje (https://www.oslobodjenje.ba/) – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Sarajevu

- Nezavisne novine (www.nezavisne.com) – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Banjoj Luci

- eTrafika (https://www.etrafika.net/) – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Banjoj Luci

- RTV Slon (www.rtvslon.ba) – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Tuzli

Na svakom od partnerskih medija, učesnici i učesnice će u saradnji sa mentorima i mentoricama iz redakcije u kojoj se obavlja praksa, raditi na definisanju i realizaciji svojih novinarskih zadataka, sa posebnim osvrtom na teme koje se tiču trenutne zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini (proces vakcinacije, provođenje epidemioloških mjera, uticaj pandemije na društvo i državu itd.)

Praksa traje četiri sedmice (20-31.12.2021. u redakciji i 3-14.1.2022. online) i prisustvo i učešće u svim predviđenim aktivnostima je obavezno tokom cijelog perioda.

(Tokom trajanja treninga i prakse u redakcijama, učesnici i učesnice će, zbog poštovanja epidemioloških mjera, biti obavezni prikazati dokaz o primljenoj vakcini protiv COVID-19 ili predočiti negativan test)

Stipendija

Za svakog učesnika i učesnicu programa predviđena je stipendija u iznosu od 1000 KM bruto kojom će polaznici pokriti troškove života, smještaja i prijevoza tokom trajanja programa. Smještaj i hranu tokom petodnevnog treninga u Sarajevu obezbijedit će organizator, dok će se polaznici sami pobrinuti za pronalazak smještaja u gradu u kojem će obavljati praksu. S obzirom na to da će većina polaznika praksu obavljati van svog mjesta boravka, pozivamo da se prijave oni polaznici koji su spremni tokom trajanja programa boraviti u drugim gradovima.

Ko se može prijaviti i kako?

Pravo učestvovanja imaju studenti i studentice završnih godina novinarstva i komunikologije iz BiH, kao i mladi bh. novinari i novinarke sa ne više od tri godine radnog iskustva.

Neophodno je da: imate dobro znanje engleskog jezika; poznajete osnove multimedijalne produkcije; da imate osnove informatičke pismenosti.

Da biste se prijavili, potrebno je da pošaljete:

• Ukoliko ste student/ica – uvjerenje da ste student/ica odsjeka za novinarstvo ili komunikologiju na nekom od fakulteta u BiH (završna godina BA, ili I i II godina MA programa) ili kopija indeksa

• Popunjen aplikacioni formular, koji možete preuzeti ovdje.

• CV i motivaciono pismo do 300 riječi (molimo da navedete u koji grad i u koji medij biste htjeli biti raspoređeni; poželjno je da odaberete grad u kojem inače ne živite).

Prijave sa naznakom (subject e-maila) „Slobodni glasovi 2021“ možete slati na e-mail: prijave@media.ba, do 9. decembra 2021. godine do ponoći. Prijave koje stignu nakon navedenog roka, ili budu nepotpune, neće biti uzete u razmatranje. Ukoliko imate dodatna pitanja možete ih poslati na gore navedeni e-mail.

Sretno!