Robb Montgomery: mobilno novinarstvo nije prolazni trend

Robb Montgomery: mobilno novinarstvo nije prolazni trend

Robb Montgomery: mobilno novinarstvo nije prolazni trend

Edukativni program za novinar/ke i aktivist/ice "Izvještavanje mobilnim telefonima", održan u periodu 2-6.12.2013. u Mediacentru Sarajevo, upoznao je učesnike sa mogućnostima korištenja smart telefona za izvještavanje i pokrivanje događaja kroz kreiranje video i audio sadržaja i njihovo editovanje u kompletne multimedijalne priče. Voditelj četverodnevnog treninga bio je Robb Montgomery, osnivač i predsjednik Montgomery Multimedia, novinar i trener sa višegodišnjim iskustvom. U intervjuu za MCOnline, Montgomery govori o pojavi mobilnog novinarstva, te tome kako ono utječe na novinarske standarde i svakodnevni rad novinara na terenu. 

"Tokom ovog treninga, dokazali smo da novinari mogu koristiti veliki broj alata uz čiju pomoć mogu proizvesti kvalitetne video, audio izvještaje, GPS foto priče, te različite vizualizacije koje su bile nezamislive prije pojave posljednje generacije tehnologije", ističe Montgomery uz objašnjenje da u novu generaciju tehnologije, pored smart telefona, spada i razvoj dodatne opreme prilagođene korištenju uz telefone, poput specijalnih tripoda i mikrofona.

O korištenju telefona kao alata za kreiranje novinarskih priča, Montogmery navodi kako ovakav način izvještavanja postaje sve prihvatlijiviji u svijetu: "Novinari Sky News-a sada dobijaju dodatnu opremu kako bi sa svojim iPhone telefonima radili prenos uživo sa terena. Oprema uključuje tripod, poseban adapter za dva dodatna svjetla, radio mikrofon kako bi uz pomoć telefona radili prenos. I to je izvrsno, više nema potrebe da čekate satelitski prenos niti morate čekati kamermane da se pojave. A to je ogromna prednost."
 
"Teško je predvidjeti budućnost mobilnog izvještavanja, no ono što meni predstavlja pravi izazov jeste način na koji menadžeri redakcija reaguju na mobilno novinarstvo. Postoji mnogo toga što možete uraditi sa smart telefonom i pametni novinari će to shvatiti na vrijeme. A njihovi urednici bi ih trebali pratiti, ukoliko žele pobijediti."
 
Kompletan intervju pogledajte u nastavku.