Analiza: Kako su mediji vidjeli međunarodnu zajednicu 1992-1995

Analiza: Kako su mediji vidjeli međunarodnu zajednicu 1992-1995

Analiza: Kako su mediji vidjeli međunarodnu zajednicu 1992-1995

Ova analiza temelji se na dostupnim primjercima tiskanih medija koji su u Bosni i Hercegovini izdavani u razdoblju od 1992. do 1995. godine i odnosi se uglavnom na dnevne, te na neke periodične listove. Analiza je ograničena na ključna razdoblja koja su neposredno prethodila ratu u BiH te najznačajnije obilježila njegovo trajanje.  

S obzirom na ograničene ambicije ove analize čiji je cilj pružiti presjek karakterističnog pristupa pisanih medija određenim temama, kao izvori su korištena dostupna izdanja sarajevskog „Oslobođenja“, „Večernjih novina“, „Dnevnog avaza“, banjalučkog „Glasa“, odnosno kasnijeg „Glasa srpskog“, „Javnosti“ te „Srpskog Oslobođenja“.
 
Ključna razdoblja za razumijevanje odnosa prema međunarodnoj zajednici bila su ona na samom početku 1992. godine, uvjetno definirana kao početak krize u odnosu na BiH. Slijede referendum o nezavisnosti BiH i početak otvorenog rata te širenje ratnih sukoba, mirovni napori međunarodnih posrednika, oružana intervencija NATO‐a i okončanje rata kroz mirovne pregovore u Daytonu.
 
Kompletan dosije "Rat u BiH: Kako su mediji vidjeli međunarodnu zajednicu od 1992. do 1995." dostupan je ovdje ili u nastavku.