Potpaljivanje atmosfere uoči protesta u Banjaluci

Potpaljivanje atmosfere uoči protesta u Banjaluci

Potpaljivanje atmosfere uoči protesta u Banjaluci

Proteste opozicije i miting podrške vlasti u Banjaluci, najavljene za subotu 14. maja, prati i pravi medijski rat u Republici Srpskoj. Mediji u ionako podijeljenom javnom mnijenju u tom bh. entitetu proizvode još veće podjele i dižu tenzije – smatraju analitičari.

Tanja Topić, politička analitičarka njemačke organizacije Friedrich Ebert Stiftung, kaže da kada se gledaju mediji, posebno najjači elektronski, da je jasno da su i oni izabrali strane i da su se pretvorili u navijače.

"Takođe, stiče se utisak je da mediji samo prate podizanje političkih tenzija koje dolaze iz različitih političkih struktura, a sve u pravcu stvaranja jedne vrlo negativne atmosfere koja ukazuje na opasnost od mogućih incidenta na skupovima zakazanim za 14. maj", navodi Topić.

"Mislim da sve to može uticati na veliki broj građana u smislu njihovog odlučivanja da li ostati kod kuće ili pridružiti se protestima ili mitingu", dodaje Topić.

Da su se mediji u Republici Srpskoj podijelili na provladine i one koji su za opoziciju slaže se i Dragan Bursać, kolumnista portala Buka.

"Oni su jasno postavljeni. Oni podgrijavaju atmosferu – 'žare i pale'. Imate i treću vrstu medija koji se bave jeftinim senzacionalizmom kupeći informacije od ovih prvih i drugih. Teško je naći medij koji hladne glave bar malo poziva na smirivanje strasti. Mediji su ušli u to vrzino kolo zajedno sa političarima, predstavnicima vlasti i predstavnicima opozicije, te zajedno igraju to kolo. Potpaljuju atmosferu što je daleko od zdrave pameti", mišljenja je Bursać.

Platforma analiziraj.ba prati, analizira i procjenjuje medijske sadržaje u Bosni i Hercegovini. Više od godinu dana se prati rad dvije najgledanije TV stanice u Republici Srpskoj – BN Televizije i Radio-televizije Republike Srpske (RTRS).

Izvršni direktor analiziraj.ba, Amer Džihana, kaže da se RTRS po svom radu izdvaja od svih ostalih TV stanica u Bosni i Hercegovini.

"Radi se o TV stanici koja redovno dobija najniže ocjene u našem monitoringu i koja se potpuno stavila u funkciju jedne političke stranke, vladajuće stranke u RS (SNSD) i koja najčešće kroz selekciju sagovornika, dajući priliku samo određenim ljudima da kažu šta se dešava u RS i BiH, stvara vrlo pristrasnu sliku", kaže Džihana.

Ocjena o ovom mediju u monitorinzima analiziraj.ba je uglavnom jedan, što znači da potpuno izostaju sve karakteristike profesionalnog novinarstva te medijske kuće.

U najavljenim skupovima RTRS je fokusiran na diskreditovanje opozicije i svjesno raspirivanje međuetničke netrpeljivosti. Svaka izjava predsjednika RS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Miloradu Dodika, pa data i drugim medijima, potpuno se prenosi u udarnim dnevnicima.

Privatna BN Televizija iz Bijeljine, koja je naklonjenija opoziciji u RS, prema riječima Džihane ipak je mnogo profesionalnija, jer daje daleko više informacija koje su od javnog interesa, ali i mogućnost suprotstavljanja stavova vlasti i opozicije.

"Može se reći da BN TV više radi na stvarima na kojima opozicija insistira. Međutim, iz njihovih priloga vidljivo je da daju priliku i vladajućim i opozicionim strankama da kažu svoje mišljenje, što nije slučaj sa RTRS-om", ističe Džihana.

Teško je u ovom trenutku procjenjivati da li će na skupovima opozicije i vlasti u Banjaluci doći i do nekih sukoba.

Ako do njih dođe, osim organizatora, odgovornost će snositi i mediji – smatra Dragan Bursać.

"Ovakva situacija može dovesti do sukoba. Jako je polarizovano. Niko zdrave pameti ne pravi isti dan miting i kontramiting, u isto vrijeme, na 200 metara razlike. Jednostavno, postavljate situaciju da bude riskantna. A šta će biti? Hajde da budemo ljudi pa da se nadamo da će proći bez incidenata", objašnjava Bursać.
 

Tekst je izvorno objavljen na web portalu Radio Slobodna Evropa i u radijskom programu. Prenosimo ga uz dozvolu autora.