Školski primjer neetičkog i zlonamjernog izvještavanja

Školski primjer neetičkog i zlonamjernog izvještavanja

Povodom jučerašnjih napisa nekih bh. portala (RadioSarajevo, Buka, Intermagazin) koji su u senzacionalističkom maniru prezentirali rezultate izvještaja UN-a koji navodno najavljuju nove sukobe u BiH, kontaktirali smo Dinu Đipu, direktora agencije Prism Research koja je učestvovala u ovom istraživanju.
 
"Kao profesionalac u oblasti istraživanja javnog mnijenja smatram da je ovo primjer neodgovornog i zlonamjernog selekcioniranja rezultata izvještaja sa očiglednom političkom agendom", kaže Đipa za portal Media.ba.
 
"Istraživanje je urađeno još ljetos, a naša agencija Prism Research je uradila samo jedan njegov dio koji se odnosio na prikupljanje podataka. Analizu i interpretaciju podataka nije radila naša agencija.
 
Smatram da je ovakvo medijsko izvjaštavanje sramno i da predstavlja školski primjer neetičkog prikaza podataka u zemlji poput Bosne i Hercegovine.
 
I ranije su rađena slična istraživanja o spremnosti na upotrebu oružja i rezultati su bili još gori, ali to tada nije bilo ovako senzacionalistički predstavljeno u medijima. Ovdje je riječ o izvlačenju iz konteksta podataka koji očigledno služe jednoj političkoj agendi", zaključuje Đipa u izjavi za portal Media.ba. 
 
Pregled izvještaja na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje.