Mediji u Birač regiji i Kalesiji: Finansiranje i ugovori s lokalnim vlastima

Mediji u Birač regiji i Kalesiji: Finansiranje i ugovori s lokalnim vlastima

Mediji u Birač regiji i Kalesiji: Finansiranje i ugovori s lokalnim vlastima

Kako se finansiraju i opstaju lokalni mediji u Birač regiji i Kalesiji?

foto: Srebrenica, Mediacentar

U medijima u Bratuncu, Kalesiji, Milićima, Srebrenici, Vlasenici i Zvorniku gotovo da nema istraživačkog novinarstva, kritičkog izvještavanja o lokalnim centrima moći, konstruktivnih priča o etnonacionalnim odnosima i prošlosti, pokazalo je istraživanje Mediacentra Sarajevo o medijima i mladima u tom dijelu BiH. Jedan od razloga za tako siromašnu medijsku sliku Birač regije i Kalesije, kako navode predstavnici lokalnih medija, jeste nedostatak finansijskih sredstava za troškove produkcije, istraživanja i terenskog rada. Ako i bude prihoda od marketinških usluga, oglase obično postavljaju lokalne firme, što nije dovoljno za kvalitetan novinarski rad. 

Birač je regija u Republici Srpskoj koja uključuje općine Bratunac, Milići, Vlasenica, Srebrenica, Šekovići i Grad Zvornik. To je socijalno i ekonomski ugrožena regija s visokim stopama siromaštva, posebno mladih, lošim poslovnim okruženjem, uništenom industrijskom infrastrukturom i nedostatkom poduzetničkih aktivnosti i investicija. Te općine imaju tešku ratnu prošlost, međusobno isključive etnonacionalne politike sjećanja i spor procesu pomirenja. Uloga medija u ovakvim regijama je izuzetno bitna.

U tom dijelu Bosne i Hercegovine postoji 6 radijskih, jedna televizijska stanica i najmanje 13 online medija, iako taj broj nije konačan. Većinom su u privatnom vlasništvu i nisu svugdje zastupljeni, pa tako pojedine općine, poput Šekovića, nemaju nijedan medij. Pored muzike i zabavnih programa, kako kažu tamošnji medijski uposlenici, misija im je da pružaju lokalne vijesti i informacije o političkim, sportskim i događajima iz kulture. Uz nedostatak istraživanja i kritičkih priloga, pojedini imaju tendenciju da selektivno izvještavaju o ratnim događajima, komemoracijama i žrtvama. Njihovi izvori prihoda variraju od oglašavanja do donatorske podrške i većina ima komercijalne ugovore sa lokalnim vlastima, rekli su za Mediacentar Sarajevo.

Emiteri u Birač regiji i Kalesiji

GradEmiterVlasništvo
ZvornikOsvitPrivatno
MilićiRadio Magic
Radio Birač
Privatno
Srebrenica

Radio RTV Srebrenica

Radio UPS Media

Javno

Community radio

Kalesija

Radio Feral

(Televizija) Neon TV

Privatno 

Privatno

 

Podrška lokalnih vlasti

Pojedini mediji, poput RTV Srebrenica i Vlasenica24.info, su osnovani i finansiraju se od općina, primajući godišnje subvencije. Ove godine, naprimjer, subvencija za RTV Srebrenicu je iznosila 146.000 KM, a prošle godine 120.000 KM. Lokalni javni emiteri u BiH se uglavnom smatraju usko povezanim s vladajućim političkim strankama, koje odlučuju o njihovom finansiranju i imenovanjima rukovodećeg osoblja.

Glavni urednik RTV Srebrenica, Marinko Sekulić, napominje da kada je riječ o imenovanjima rukovodećeg osoblja ove radiostanice, ona „pripada SDA“, te da se ta povezanost ogleda u, kako kaže, težnjama direktora da taj medij prati „gdje je bio predsjednik Skupštine i zamjenik gradonačelnika“, ali da nema drugih utjecaja ili političkih pritisaka na emiter.

Općine u regiji imaju i komercijalne ugovore sa/ili daju donacije privatnim medijima za izvještavanje o njihovim aktivnostima. Prema riječima savjetnica gradonačelnika Zvornika, Gospave Jeremić i Danice Pelemić Subotić, ove je godine, naprimjer, Grad Zvornik kroz postupke javnih nabavki izdvojio oko 90.000 KM za medijsko izvještavanje o aktivnostima gradonačelnika i javne uprave. Imaju ugovore sa tri televizijske stanice (ATV, BN i TV Podrinje iz Srbije) i jednom lokalnom radiostanicom (Radio Osvit). Osim tih ugovora, oni pružaju i finansijsku podršku lokalnim informativnim online medijima Info.birač, Zvornik Danas i Zvornički.ba za izvještavanje o određenim lokalnim projektima i temama, poput osnaživanja žena u ruralnim područjima i zdravstvu. Intervjuisane predstavice Gradske uprave kažu da imaju dobru saradnju s medijima i da su njihovi zvaničnici uvijek na raspolaganju za davanje izjava.

Općina Kalesija je prošle godine putem postupka javne nabavke izdvojila 34.000 KM za izvještavanje o radu lokalne skupštine, gradonačelnika i njihovim aktivnostima, uz zahtjev da načelnik ili osoba koju on odredi bude pozvana kao gost u radijski i televizijski program. Za glavnog urednika Radio Ferala, Fuada Halilovića, ti ugovori su neophodni za osiguranje minimalnih plata. Njegova radiostanica također ima ugovore sa Općinom Živinice i izvještava o sastancima načelnika. Slično tome, Radio Magic ima ugovor s obližnjom Općinom Vlasenica i dva puta mjesečno poziva predstavnika javne uprave Vlasenice u radijsku stanicu da odgovore na pitanja slušalaca: „Stvarno vjerujem da je to najbolji način da građani budu dobro informisani“, rekao je glavni urednik Radija Magic, Dalibor Bačić.

Slično tome, novinarka privatne stanice Neon TV, Aldina Ćurtović iz Kalesije, je kazala da ugovori između medija i vlasti ne moraju nužno značiti i političku povezanost. Napominje da Neon TV ne zanima politika te da emituje pozitivne priče lokalnih zajednica.

Intervjuisani predstavnici medija uglavnom potvrđuju nepostojanje otvorenih političkih pritisaka na njihove medijske kuće, uprkos tome što lokalne vlasti daju sredstva. Novinarka Vlasenica24.info, Tanja Rikanović, naprimjer, tvrdi da uprkos tome što ga finansira Općina Vlasenica, taj medij nije fokusiran na vladajuću političku stranku u Vlasenici, SNSD. Vlasenica24.info pokriva sastanke Skupštine Općine Vlasenica postavljanjem snimaka na svom YouTube kanalu.

“Ljudi i to vole da gledaju i sve je javno i transparentno i mislim da je to čak i dobro”, rekla je Rikanović.

Online mediji u Birač regiji i Kalesiji

GradMedijVlasništvo
Srebrenica

eSrebrenica

Za Srebrenicu

Srebrenički portal

 

Privatno

Privatno

Nepoznato

BratunacDespotovinaUdruženje Despotovina
Zvornik

Zvornik Danas

Zvornik.ba

Zvornik.info

Info.Birač

Multimedijalni omladinski centar

Privatno

Nepoznato

Privatno

Kalesija

Kalesijske novine

Nezavisni Kalesijski Portal 

Infoplus.ba

Privatno 

Privatno

Privatno

 
Vlasenica

Vlasenica24.info

Birač Danas

Javno

Privatno


Nedostatak transparentnosti i kredibilnih kriterija

Iako politički utjecaji ne moraju biti direktni, prethodne istraživačke studije su pokazale da se razne vrste vladinog finansiranja medija uglavnom mogu koristiti za političko miješanje u uređivačku politiku. S obzirom na to da su medijima potrebna ta sredstva i da ne postoje zaštitne mjere protiv politizacije javnog finansiranja, medijske kuće mogu jednostavno posuditi svoje platforme za promociju političkih dužnosnika, a također se mogu obeshrabriti od bilo kakvog kritičkog izvještavanja o aktivnostima lokalnih vlasti kako bi se u budućnosti osiguralo slično finansiranje. Finansiranje od strane vlasti za izvještavanje o aktivnostima lokalnih uprava također bi moglo značiti da u suprotnom mediji neće izvještavati o tim aktivnostima, iako je uloga medija, posebno javnih medija, da pružaju takve informacije javnosti. Javno finansiranje lako može prestati i promjenom sastava lokalnih vlasti. Nakon promjene u lokalnoj upravi u Milićima, naprimjer, prema izjavama urednika, Radio Magic je prestao primati sredstva od te općine.

Neke se odluke o dodjeli javnih sredstava lako mogu dovesti u pitanje. Općina Srebrenica je, primjerice, 2019. godine, kroz poziv nevladinim organizacijama dodijelila grantove udruženjima koja upravljaju medijima, Prijateljima Srebrenice (community radio stanica, UPS Media) i Udruženju Despotovina (web stranica Despotovina.info). Odluka Općine da pruži finansijsku podršku Despotovini može se kritikovati na osnovu činjenice da to udruženje i njegova platforma imaju reputaciju za stvaranje problematičnih nacionalističkih sadržaja i pobuđivanje etnonacionalnih tenzija. U znak protesta Udruženje Sara iz Srebrenice je odbilo grant kojeg su dobili putem istog poziva, kako govori predstavnica tog udruženja, Valentina Gagić.

Nadalje, informacije o javnom finansiranju ne objavljuju se proaktivno i teško ih je dobiti. Iz godišnjih budžeta lokalnih uprava nije moguće vidjeti podatke kome se novac dodjeljuje, dok se u postupcima javnih nabavki često koriste direktni ugovori koji ne zahtijevaju otvorene pozive. Naprimjer, glavni urednik eSrebrenica portala, Mladen Kojić, je napomenuo da je u prošloj godini Općina Srebrenica medijima osigurala sredstva u iznosu od 10.000 KM, a da nije objavila nikakve podatke o njima. Općinama nedostaju kredibilni kriteriji za dodjelu sredstava medijima, kao što je, naprimjer, pridržavanje profesionalnim medijskim standardima.

Konačno, pojedini intervjuisani predstavnici medija, poput urednika Zvornik.ba Ilijaza Miralemovića i urednika Radio Feral Fuada Halilovića, kažu da nisu izloženi izravnim pritiscima lokalnih uprava, već posrednim finansijskim pritiscima preko određenih firmi i klijenata koji izbjegavaju postavljanje svojih oglasa u određene medijske kuće. Direktorica Udruženja Prijatelji Srebrenice Dragana Jovanović govori da je neovisnost medija na području Birača u cjelini ograničena, a urednik Zvornik Danas Igor Golubović da mediji neće kritički pisati o onima koji ih finansiraju.

Ostali izvori finansiranja medija u Biraču i Kalesiji su rijetki. Predstavnici medija se žale na činjenicu da podrška stranih donatora medijima nije toliko značajna kao prije. Mediji snižavaju cijene kako bi dobili više oglasa, dok su marketinški prihodi koji dobivaju od Google oglasa također relativno mali. Nedostatak mogućnosti finansiranja svakako ograničava kvalitet i dubinu izveštavanja, a medijima u Birač regiji i Kalesiji pored istraživačkog novinarstva, nedostaju i konstruktivne priče i alternativni narativi o aktualnim društveno-političkim dešavanjima, o proteklom ratu i etnonacionalnim odnosima.

Istraživanje Mediacentra Sarajevo o medijima u Birač regiji i Kalesiji rađeno na osnovu mapiranja medija, pregleda ilustrativnih primjera medijskih sadržaja, tri fokus grupe sa mladima i 21 intervjua sa predstavnicima medija i ekspertima.

O medijskim navikama mladih u Birač regiji i Kalesiji, čitajte naredne sedmice na media.ba.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.