Rudić: Vrijednosti novinarstva se prve žrtvuju

Rudić: Vrijednosti novinarstva se prve žrtvuju

Nedavni talas najgoreg jezika mržnje koji je preplavio portale u Hrvatskoj povodom pogibije mlade glumice, naveo je mnoge da zahtijevaju potpuno obustavljanje komentiranja članaka na portalima.
 
O govoru mržnje u komentarima na web portalima i primjerima sankcionisanja takvog ponašanja, govori Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari. 
 

Mislite li da je vrijeme da se zabrani komentarisanje članaka na web portalima?

Slučaj iz Hrvatske je najnemoralnije i najneprofesionalnije nešto što se moglo desiti u novinarstvu. Drastičan je to primjer nepoštivanja privatnosti, izostanak bilo kakvog saosjećanja sa nečijom tragedijom. U tom kontekstu, razumljivi su i zahtjevi za zaustavljenje komentara ili njihovu potpunu zabranu. No, zabrana komentiranja vijesti i tekstova bi, po mome mišljenju, samo djelomično riješila problem širenja mržnje, uvreda, mizoginije, diskriminacije...putem portala, društvenih mreža i općenito kroz te takozvane nove medije.

Kod nas u BiH su se u posljednjih tri - četiri godine jezik mržnje i neprimjereni medijski sadržaji dobrim dijelom preselili iz štampanih izdanja odnosno iz tekstova u novinama u komentare na portalima...Svjedočimo tome da je većina dnevnih novinana i magazina u BiH i napravila svoje portale, pa sve ono što ne bi urednici stavili u novinu nadje svoj prostor na portalima, a od pojedinih komenatara se krv ledi...Ko garantira da se, ako bi se zabranili komentari, sve ono što je sada neprofesionalno na portalima ne bi bilo vraćeno na stranice štampanih izdanja? Po mome mišljenju, postoje tri legitimna načina da se stane ukraj neprimjerenim sadržajima na portalima pogotovu u komentarima posjetitelja. Portali se moraju uređivati - biti pod nazorom urednika koji je odgovoran za sve sadržaje uključujući i komentare. To znači da urednici i admnistratori moraju biti puno,puno odgovorniji i svakodnevno skidati sadržaja koji imaju elemente jezika mržnje, huškanja, diskriminacije, mizognije, pozivanja na nasilje. Mislim da se urednici (odnosno vlasnici) ponašaju veoma komotno, svemu ovome prilaze površno, mnogi i ne znaju šta im sve piše na portalima. Često se skrivaju iza, kao, profesionalnih tekstova,a skidaju svaku odgovornost sa sebe kada je riječ o komentarima ili takozvanim "ne medijskim sadržajima".

Nekoliko puta sam se žalila Vijeću za štampu radi jezika mržnje u komentarima, veoma često su urednici odmah skidali neprimjerene postove kada su bili upozoreni, a u drugim slučajevima je Žalbena komisija Vijeća za štampu donosila odluke nakon kojih su sporni komentari skidani. Drugi način borbe protiv neprimjerenih i huškačkih komentara je donošenje uredničke odluke o tom koji medijski sadržaji mogu biti komentirani a koji ne. Urednik bi trebao unaprijed odlučiti ispod kojih tekstova, vijesti, itd...treba ostaviti mogućnost komentiranja a ispod kojih ne. To je posebno bitno u slučajevima objavljivanja vijesti o ličnim tragedijama, zločinima, sukobima ili vijestima u vezi sa nedavnom ratnom prošlošću koje u BiH izazivaju pravu lavinu mržnje na internetu. I poslednje što bi trebalo uraditi jeste krivično procesuiranje jezika mržnje na interentu. Naše pravosuđe u tom pogledu ne radi ništa, a moralo bi.

Nedavno je Evropski sud za ljudska prava iz Strasbourga donio preusudu kojom je potvrđena odluka pravosuđa Estonije da sankcionira govor mržnje iz jednog komentara na tamošnjem portalu. U presudu Evropskog suda je jasno potvrđeno kako govor mržnje na internetu nije sloboda izražavanja. Ova presuda bi mogla unijeti potpuno drugačiji odnos prema pravosudnoj borbi protiv govora mržnje na internetu u svim zemljama članicama Vijeća Evrope, uključujući i BiH. Meni lično je bilo veoma interesatno kako ova presuda nije izazvala bilo kakvo zanimanje medija u BiH niti je igdje bila objavljena vijest o ovoj revolucionarnoj odluci koja će sigurno imati dalekosežne implikacije na objavljivanje govora mržnje putem interneta.

Šta su mediji spremni žrtvovati u ime klika?

Sve su spremni žrtvovati vlasnici medija u ime "klika". Novinarstvo i njegove vrijednosti se žrtvuju na prvom mjestu, a onda i sve drugo - dostojanstvo novinara, ugled u profesionalnoj zajednici...I u svemu tome profitiraju samo vlasnici, njihovo bogatstvo se povećava a novinari sve teže žive i sve su siromašniji. Stvoren je potpuno novi sistem medijskih vrijednosti gdje za vlasnika portala kapital nisu dobri i profesionalni tekstovi, dobri novinari, već "klikovi" i smeće u komentarima. Tako će biti sve dok samo jedan od tih opskurnih likova ( iz vlasničkih struktura ili skrivenih iza nick nameova) ne bude debelo kažnjen, kao urednici i vlasnici portala iz Estonije.