Najposjećeniji bh. news portali u 2013.

Najposjećeniji bh. news portali u 2013.

Najposjećeniji bh. news portali u 2013.

Ovogodišnje učešće nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo imalo je, kako se čini, značajan uticaj i na posjećenost određenih sadržaja na internetu. Prema podacima koje o posjećenosti bh. web portala prikuplja agencija Gemius/Valicon, čak tri sportska web portala našla su se, u drugoj polovini godine, među pet najčitanijih.

Foto: Flickr

Koji su to portali koje su stanovnici Bosne i Hercegovine najviše posjećivali u 2013. godini?

Informativni portal Klix.ba ubjedljivo je najčitanijih bh. news portal u 2013. godini sa 6,5 -7 miliona mjesečnih posjeta u prosjeku. Klix se takođe nalazi na šestom mjestu naposjećenijih stranica u BiH prema podacima koje prezentuje Alexa. Drugi najčitaniji sa 3-3,5 miliona mjesečnih posjeta je Sportsport.ba. Ova dva portala zadržala su svoja vodeća mjesta kroz svih 11 mjeseci. 

Na listi 10 najposjećenijih bosanskohercegovačkih novinskih sajtova nalaze se i Cafe.ba, Nezavisne.com, Haber.ba, Source.ba, Depo.ba, Doznajemo.com, Radiosarajevo, Bh-index.com i Tuzlanski.ba. Drugu polovinu godine obilježio je rast posjeta na sportskim portalima, tako da su se od maja do novembra u prvih 10 našli i Sport.ba kao i Scsport.ba sa prosječno 1-1,5 pojedinačnih mjesečnih posjeta.

Najpopularnija bosanskohercegovačka web stranica je Pik.ba sa više od deset miliona mjesečnih posjeta. Facebook ostaje najpopularnija društvena mreža u BiH, slijedi ga YouTube, dok je Twitter na 38. mjestu. Google je i u 2013. godini ubjedljivo najkorišteniji pretraživač u Bosni i Hercegovini.