Gemius privremeno uklonio javnu listu posjećenosti internet stranica u BiH

Gemius privremeno uklonio javnu listu posjećenosti internet stranica u BiH

Gemius privremeno uklonio javnu listu posjećenosti internet stranica u BiH

Agencija Gemius najavila je privremeni prekid objavljivanja rezultata o posjećenosti web portala u BiH.
 
"Obavještavamo vas da smo na web adresi www.audienceba.gemius.com privremeno odlučili prestati s javnim prikazivanjem podataka o posjećenenosti BiH Internet stranica iz gemiusAudience (gA) istraživanja. Cjelokupni rezultati za juli 2014. su dostupni isključivo u sklopu software-a za medijsko planiranje - gemiusExplorer", navodi se u saopštenju.
 
Razlozi odluke o privremenom uklanjanju podataka o posjećenosti sa web sajta stavljanju akcenat na samo jedan parametar i umanjuju vrijednost cijelog istraživanja, kažu iz Gemiusa. "GemiusAudience je cjelovito istraživanje Internet publike kojeg koriste medijske agencije pri medijskom planiranju te online mediji za prodaju oglasnog prostora. GemiusAudience mjeri posjećenost web stranica i dijelova web stranica kroz razne parametre, ali isto tako bilježi socio-demografske karakteristike te prati ponašanje korisnika. Kako su svi ovi elementi sastavni dio istraživanja, uvidjeli smo da je dosadašnje javno objavljivanje dijela podataka stavilo prevelik značaj na samo jedan parametar te istovremeno umanjilo cjelokupnu vrijednost istraživanja.
 
Daljni razvoj GemiusAudience istraživanja u BiH ovisit će o spremnosti online medija za samoregulacijom. Pitanja oko objave Gemius liste, pitanja oko pravila za sudjelovanje, pa i pitanja koja nisu vezana za Gemius poput istraživanja o vrijednosti Internet oglašavanja, na većini tržišta gdje je gemiusAudience standard definiraju se kroz strukovna udruženja kao što je Internet Advertising Bureau (IAB). Kako bismo mogli unaprijediti naše istraživanje te i dalje sudjelovati u razvoju BiH tržišta, nadamo se da će se u BiH uskoro formirati IAB ili slično strukovno udruženje koje će legitimno predstavljati sudionike gA istraživanja. U trenutku formiranja spomenutog udruženja zadržavamo pravo vratiti javnu listu posjećenosti", navode iz agencije Gemius u obrazloženju odluke.