Adio Duje

Adio Duje

Adio Duje

foto: dani

Otišao je Predrag Lucić - veliki novinar, pjesnik, pisac i prijatelj ove kuće. Učinio nam je veliku čast kada je, sa Viktorom Ivančićem i Borom Dežulovićem, dao dozvolu da digitaliziramo Feral Tribune i barem tako sačuvamo u našoj arhivi najveće novinarsko djelo Hrvatske (a i mnogo šire) - tu čudesnu avanturu u koju su se upustila tri neobična stvaraoca.

Pročitaćete na puno adresa: Rođen u Splitu 1964. Sarađuje u Feralu od sredine 1980-tih. Feral je počeo kao podlistak Nedjeljne Dalmacije i kasnije Slobodne Dalmacije. Pokretač je Feral Tribuna - satiričko-političke novine iz 1993. U Feral Tribune je pisao gotovo sve. Od naslovnice do zadnje strane. Uređivao je Feralovu biblioteku u kojoj je, između desetine naslova, objavio i prvu zbirku neobjavljenih priča Danila Kiša “Lauta i ožiljci”. Zajedno sa Borom Dežulovićem objavio je knjigu “Greatest Shits - Antologiju savremene hrvatske gluposti”. Između 1998. i 2013. godine objavio je knjige "Haiku haiku jebem ti maiku", knjigu lirike "Ljubavnici iz Verone", "Sun Tzu na prozorčiću", "Bezgaća povijesne zbiljnosti" i ''Gusle u magli''. Posljednjih godina najviše je pisao u riječkom Novom listu dnevnu kolumnu pod naslovom “Trafika”. Posljednjih desetak godina zajedno sa Borom Dežulovićem nastupao je u pjesničkom kabareu "Melodije Bljeska i Oluje". Nešto od toga nudimo vam na uvid otvarajući arhivu Mediacentra Sarajevo.

U Sarajevskim sveskama je pisao: Mali jezikoslovni rječnik

Sjećanja na 1993. godinu iz Ferala: AMARCORD

Komentarisao je istraživanje o medijskom integritetu: Higgsov bozon u Hrvatskom Leskovcu, „Santa María“ u gornjem toku Vardara, medijski integritet u današnjim novinama

Iz Arhiva Infobiro, intervju za Magazin Dani:

Iz Feral Tribunea članak Predraga Lucića iz 1994. godine:

"Melodije bljeska i oluje" bio je jedan od događaja u okviru MedijaManifesta koji su pripremili i organizovali Mediacentar Sarajevo i medijski projekat Buka iz Banjaluke: