Aletić: Ogroman broj medija je progutao kvalitet

Aletić: Novinari nisu problem slabo razvijenog sporta

Aletić: Ogroman broj medija je progutao kvalitet

Povodom debate o sportskom novinarstvu u BiH, koja će se 20.03. održati u Mediacentru, napravili smo anketu među sportskim novinarima u Bosni i Hercegovini. O stanju sporta, ulozi i nedostacima sportskog novinarstva u BiH, govori Emir Aletić urednik sportske sekcije na portalu Radiosarajevo.ba.

Šta je, po vama, danas najveći problem bh. sporta?

Generalno teška finansijska situacija u svim segmentima društva reflektira se i na kvalitet sporta. Novca nema, a i kada se poneka marka odvoji za sportske klubove, saveze i udruženja, obično to nije dovoljno ni za preživljavanje, vrhunskim rezultatima da i ne govorimo. Smatram da se upravo iz finansijski očajne svakodnevnice rađaju i svi ostali problemi našeg sporta, slaba infrastruktura prije svega.

Koliko sportsko novinarstvo i novinari sportskih redakcija doprinose tom problemu?

Objektivnim izvještavanjem novinari mogu doprinijeti rješavanju problema u bh. sportu, ali nisu mediji ti koji sportistima, klubovima i savezima daju novac. Pozitivan publicitet može donijeti mnogo dobrog, ali suštinski, novinari u ovoj zemlji nisu problem slabo razvijenog sporta.

Vaša ocjena stanja u sportskom novinarstvu u BiH danas? Gdje su najveći problemi?

Ogroman broj medija progutao je kvalitet. Nekada je malen broj televizijskih i radio kuća, kao i printanih medija nudio mogućnost nekakve koncentracije kvaliteta. Danas toga nema, novinar može biti svako. Nama mladim novinarima posebno je teško jer bismo u izgradnji vlastitog stila lakše uspjeli uz pomoć starijih, iskusnijih kolega koji znaju o čemu pričaju. Nažalost, mislim da danas takvih u Bosni i Hercegovini nema.