Fejzić: Nedostaju nam romantičari koji priči znaju dati "sjaj"

Fejzić: Novinari su dio svega što nas okružuje

Fejzić: Nedostaju nam romantičari koji priči znaju dati "sjaj"

O stanju sporta, ulozi i nedostacima sportskog novinarstva u BiH, govori u anketi Media.ba portala, Jadranko Fejzić, sportski novinar sa Radija Federacije BiH. 

Šta je, po vama, danas najveći problem bh. sporta? 

Na nivou prve selekcije (najmlađe kategorije) nema mašovnosti, a na volju i razvoj onih koji se ipak "zakače" za neki sport loše utiče mnogo toga. Nedostatak novca za poslijedice ima lošu selekciju trenera, korupciju selekcije mladih sportista i procjeni njihovog kvaliteta, ili selekciju dovoljno bogatih umjesto dovoljno dobrih, tamo gdje se treninzi plaćaju. Moglo bi se primjetiti još mnogo toga u kasnijem razvoju što dodatno osiromaši potencijal, ali ostaviću prostora i drugima.

Koliko sportsko novinarstvo i novinari sportskih redakcija doprinose tom problemu?

I novinari su dio svega što nas okružuje - slabije plaćeni ili neplaćeni dio tima koji igra na terenu. Nisam siguran da se za selekciju novinarskog potencijala, kasniju procjenu kvaliteta i davanje prednosti u karijerama primjenjuju objektivni kriteriji. Mislim da ne uspijevaju opstati uvijek potrebni, ali i "najnježniji" u ovako organizovanom društvu, idealisti i romantičari koji znaju priči dati "sjaj". Umjesto njih najbolje što preživljava u sportskom novinarstvu su rijetke zanatlije, a najčešće "zatečeni" u tom poslu ili "postavljeni" kao dio porodičnih, prijateljskih, političkih ili nekih drugih krugova.

Vaša ocjena stanja u sportskom novinarstvu u BiH danas? Gdje su najveći problemi?

Do odgovora na ovo pitanje doći će svako ko se zapita kada je posljednji put pročitao, odslušao ili odgledao nešto sa uživanjem. Informisani smo o rezultatima, nabrojane su sve utakmice i akteri, (često ih i vidimo) ali nedostaje "čarolija". "Bistrooki" se izgube negdje u razvoju, bave drugim stvarima ili, razočarani, ničim. A dok ih ne bude dovoljno u ovom poslu neće biti ni "čarolije".