BH novinari: Primitivni, vulgarni i huškački jezik je nedopustiv

BH novinari: Primitivni, vulgarni i huškački jezik je nedopustiv

BH novinari: Primitivni, vulgarni i huškački jezik je nedopustiv

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest uredništvu Face TV, uredniku Senadu Hadžifejzoviću i novinaru Rašidu Haliloviću zbog korištenja govora mržnje prema novinarki Paulini Janusz i neprofesionalnog reagiranja na njen tekst „Građani u službi građana, mediji u službi ničega“, objavljen na MC ONLINE. Njihovo saopštenje prenosimo u potpunosti. 

Pisanje Pauline Janusz o izvještavanju javnih servisa, radija, TV stanica i drugih medija sa poplavljenih područja izavalo je različite reakcije u medijskom prostoru BiH, ali se po brutalnošću, uvredama i neprimjerenim kvalifikacijama izdvojila Face TV, čiji su novinari, u specijalno pripremljenom TV prilogu, koristili uvrijedljiv i huškački jezik, doveli u pitanje ličnu sigurnost i profesionlani novinarski rad koleginice Janusz. Također, u spornom TV prilogu korišteni su elementi mizogije i primitivnog obračuna sa njom kao ženom, uz upotrebu pežorativnog termina "ono" i omalovažavanja rodnog identiteta, porijekla i motiva njenog dolaska u BiH.

Upravni odbor BH novinara izražava duboko neslaganje sa kršenjem prava novinara na slobodan i dostojanstven rad, kao i upućivanje prijetnji ili ugrožavanje sigurnosti novinara radi kritičkih novinarskih tekstova. Posebno je nedopustivo da se primitivnim, vulgarnim i huškačkim jezikom koriste novinari jednog medija kako bi se obračunali sa kolegama novinarima sa čijim se tekstovima ne slažu, u ovom konkretnom slučaju Face TV sa novinarkom Paulinom Janusz. Najmanje što bi u ovom trenutku trebalo uraditi uredništvo ove televizije jeste priznati profesionalu grešku i uputiti javno izvinjenje novinarki Janusz.

UO BH novinara sa žaljenjem konstatira kako se već duže vrijeme u medijskom prostoru BiH, kroz medijske sadržaje i pojedinačne istupe, stvara platforma za javni obračun i konfrontiranje javnih servisa i drugih takozvanih klasičnih medija, sa jedne strane, i novih medija – portala i socijalnih mreža, sa druge strane. Neargumentirane ocjene o neprofesionalnosti jednih medija i nekritičko glorifikovanje drugih predstavljaju jednostran, neobjektivan i jako opasan pokušaj rušenja krebiliteta medija i vjerodostojnosti novinarstva, koji će u konačnici imati samo negativne posljedice za cijelu medijsku zajednicu BiH i novinarstvo kao profesiju. Isto tako, vještačko produciranje međunovinarskih sukoba unutar bh.medijske zajednice, pokazalo se više puta do sada, najjednostavniji je način odvraćanja pažnje medija i novinara od aktuelnih dogadjaja i rada u interesu javnosti i građana.

Zbog toga UO BH novinara poziva novinare i medije u BiH na više solidarnosti i međusobnog uvažavanja, kao i na očuvanja ključnih vrijednosti novinarstva kroz profesionalno, fer i objektivno izvještavanje o svim aktuelnim događajima i temama, pa i onim koje se tiču kvaliteta rada medija i novinara.