BiH najbitnija tema, ali ne i njeni građani

BiH najbitnija tema, ali ne i njeni građani

BiH najbitnija tema, ali ne i njeni građani

Floskule o raspadu BiH neke su od tema na naslovnicama novina u januaru, dok životni problemi građana na nalaze mjesta.

Arhiv Infobiro

Januarski pregled naslovnica bh. štampe pokazuje neobičan rezultat, u odnosu na ranije analize. Najvažnija tema bila je država BiH. Čak 12 puta na udarnom mjestu naslovnice. Dodamo li tome da je na drugom mjestu, sa osam naslovnica, tema – Oružane snage BiH, taj utisak je još jači. Danu Republike Srpske dato je sedam naslovnica a sankcijama za Milorada Dodika šest. Toliko je naslovnica bilo posvećeno i socijalno-ekonomskim temama i zdravstvu.

Jedina nelokalna tema koja se četiri puta provukla na naslovnice bh. štampe je inauguracija novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Toliko naslovnica su imale i teme zdravstva, zakonodavsta i putne infrastrukture. Po tri naslovnice imale su teme: religija, Republika Srpska, pitanje terorizma i političke stranke.

Kad se govori o ličnostima, tu nije bilo velikih promjena. Kao što je cijele 2016. godine dominirao trio Dodik – Izetbegović – Čović tako je nastavljeno i u januaru 2017. Milorad Dodik 13 naslovnica, Bakir Izetbegović sedam i Dragan Čović pet. Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack četiri puta je bila na udarnom mjestu naslovnica bh. štampe a novi američki predsjednik Donald Trump tri puta. Tu su još srbijanski premijer Aleksandar Vučić, visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, i Denis Zvizdić sa po tri pojavljivanja na naslovnicama.

Političari i političko-stranačke teme dominiraju bh. medijima, a naslovnice štampe pokazatelj su da su javnost i građani pojmovi udaljeni od tema na naslovnicama novina.

Tokom januara su teme poput onih o prekidu grijanja u Zenici, nestašici vode u Sarajevu, niskom standardu života bh. građana i izvještajima o dugovima koje su vlasti u BiH napravile, bile tek prisutne, ali ne i dominantne.

Pogotovo ne na naslovnicama novina.

Priče o raspadu Bosne i Hercegovine, o ugroženosti nacionalnih interesa, obično su dobar alat političkim strankama da umjesto rada na rješavanju problema, pričaju o zategnutim političkim pitanjima starim dvije decenije.