Isanović: Otkrivanje srži problema jeste posao novinara

Isanović: Otkrivanje srži problema jeste posao novinara

Isanović: Otkrivanje srži problema jeste posao novinara

Povodom debate o sportskom novinarstvu u BiH, koja će se 20.3.2014. održati u Mediacentru, napravili smo anketu među sportskim novinarima u Bosni i Hercegovini. O stanju sporta, ulozi i nedostacima sportskog novinarstva u BiH, govori Edin Isanović, novinar angažovan u sportskoj rubrici na portalu Klix.ba. 

Šta je, po vama, danas najveći problem bh. sporta?

Prije svega loša infrastruktura. Svako ulaganje u sport, ulaganje je u zdravlje nacije. Osporavati ga mogu samo neupućeni. Nije mi jasno kome mogu smetati tereni ili dvorane kada se predloži izgradnja? Često se vodi polemika da li se više ulaže u kulturu nego u sport. Pobornik sam sporta, ali i kulture. S obzirom koliko ljudi u BiH vole sport, osobe koje odlučuju o ulaganju trebaju analizirati svoje stavove. Žalosno je da glavni grad BiH nema nogometni stadion koji u potpunosti odgovara UEFA-inim standardima. To sve govori gdje smo. Sa tolikom nogometnom euforijom nismo u stanju izgraditi četiri poštene tribine, to mi zvuči nemoguće. Nogomet, kao najpopularniji sport, sam uzeo za primjer. Nogomet je puno toga dao i daje i zaslužuje mnogo više. Isto kao košarka ili rukomet. Inače, sport širi pozitivne vrijednosti i ulaganje u sport je interes nacije.Vjerujem da će se stanje u budućnosti promijeniti. Druga važna činjenica jeste da se stručni kadrovi nedovoljno educiraju. Ako se želi napraviti iskorak o tome itekako treba voditi računa. Ipak, i pored teških uslova, pojedini bh. sportisti ostvaruju zapažene rezulatate što je, ako uzmemo sve okolnosti, fantastičan uspjeh.

 Koliko sportsko novinarstvo i novinari sportskih redakcija doprinose tom problemu?

Mislim da se ponekad ne pridaje velika važnost stvarnim problemima bh. sporta koje sam naveo u pitanju iznad. Osim toga, sportski novinari u BiH, za razliku od kolega iz regiona, mnogo manje kritikuju. Čak i kada imaju konkretne argumente. Svaka dobronamjerna kritika je dobrodošla i mislim da je to jedan od problema. Da bi se to promijenilo treba se promijeniti i odnos prema novinarstvu. Otkrivanje srži problema i jeste posao novinara. Kada nešto nije dobro, to ne treba kriti. Ne treba uljepšavati stvarnost.

Vaša ocjena stanja u sportskom novinarstvu u BiH danas? Gdje su najveći problemi?

Prije svega naglasio bih da respektujem sve kolege. Ipak, smatram da stanje nije na željenom nivou i da može biti na mnogo većem. Mislim da nema dovoljno istraživačkog novinarstva. Također, konstantna edukacija je neminovna, ako se teži ka boljem. Po mom sudu, još uvijek se u pojedinim medijima koriste zastarjele metode novinarstva. Svakako, danas je puno više medija (naročito portala) nego ranijih godina pa je i to donekle dovelo do aktuelne situacije.