Lana Pudar, lice za naslovne strane

Lana Pudar, lice za naslovne strane

Lana Pudar, lice za naslovne strane

Šampionka Evrope, Bh. Sirena zlatna u Rimu, Vladarka Evrope - samo su neki od naslova u dnevnim novinama.
 
foto: Mediacentar Sarajevo
 
Trebaju li urednicima bosanskohercegovačkih novina dobre vijesti? Skoro da smo na njih zaboravili, a onda je šesnaestogodišnja Lana Pudar na Evropkom prvenstvu za plivačice prva, stilom delfin, isplivala 200 metara i osvojila zlato. “Šampionka Evrope”, “Bh. Sirena zlatna u Rimu”, “Vladarka Evrope, samo su neki od naslova u dnevnim novinama u Bosni i Hercegovini (BiH) dan nakon istorijskog uspjeha najbolje bosanskohercegovačke plivačice. 
 
Nakon osvajanja zlatne medalje, prve za plivanje u kategoriji seniorki, koju će donijeti u Bosnu i Hercegovinu, bilo je očekivano da Lana Pudar apsolutno “osvoji” i naslovnice dnevnih novina, no to se nije desilo. 
 
Za uredništvo Oslobođenja Lanin uspjeh je zaslužio centralno mjesto na naslovnoj stranici. Uredništva Nezavisnih novina i Dnevnog avaza su se opredijelili za nešto drugačiji pristup. Zapljena 73 tone kokaina je nešto što su obje redakcije prepoznale kao vrijedno čitalačke pažnje. Pored zapljene kokaina, 25 pitanja šefu Obavještajno sigurnosne agencije u BiH je za uredništvo Dnevnog avaza vijest koja treba da bude na naslovnici. Nezavisne novine opredijelile su se da vijest o tome da će most na Savi, koji će povezati BiH i Hrvatsku i biti u funkciji do 2024. godine, bude na najistaknutijem mjestu. Lana Pudar je ostala u sjeni ovih naslova.
 
S druge strane, Dnevni list i Glas Srpske ostali su „nijemi“ na ovaj uspjeh kada govorimo o naslovnicama. Moguće je da je vijest iz Rima stigla nakon što su ove novine već bile u štampi premda su rijetki urednici novina u svojim karijerama dobili priliku da im neka senzacija dozvoli da se zaustavi štampanje i promijeni naslovnica. Sportskim riječnikom kazano: „promašili su prazan gol“. Evropsko prvenstvo i dodjelu medalja građani Bosne i Hercegovine mogli su gledati na javnim servisima susjednih država, jer nijedan od tri bosanskohercegovačka nije prenosio taj sportski događaj. Za internet portal Radio televizije Republike Srpske, vijest da je šesnaestogodišnja djevojčica iz Mostara osvojila zlato na evropskom šampionatu nije bila vrijedna stavljanja na naslovnu stranicu. 
 
Internet portali, radio i TV stanice slavili su juče historijski uspjeh Lane Pudar, no kratko, jer je primat vrlo brzo preuzeo snimak na kojem iznervirani visoki predstavnik u BiH ocjenjuje rad bosanskohercegovačkih političara. 
 
Da je uspjeh šesnaestogodišnjakinje ipak najvažnija vijest koju smo pročitali ili čuli u posljednje vrijeme, pokazuje pregled najčitanijih vijesti na internet portalima, gdje je ona o Laninom zlatu na ubjedljivom prvom mjestu.
 
Bosanskohercegovački mediji posljednje dvjie godine pišu o “Čudu iz Mostara”. Jedinstvenoj djevojčici koja je u nemogućim uslovima, bez bazena u rodnom gradu, postigla rezultate kakve postižu djeca u razvijenim evropskim zemljama u kojima, za razliku od Bosne i Hercegovine, sport ima mjesto i to važno. 
 
A Lana Pudar je još prije šest godina dala svoj prvi intervju. Tada desetogodišnjakinja za sportsko izdanje Dnevnog avaza ispričala je da pliva sprinteve, ali i duže dionice. Sa samo deset godina imala je 150 osvojenih medalja. 
 
“Kada s deset godina osvojiš 150 medalja boreći se sa sekundama i stotinkama u olimpijskim bazenima širom bivše zajedničke države, onda sa sigurnošću možemo najaviti da smo dobili nasljednicu legendarne Đurđice Bjedov”, napisao je tada o Lani novinar Nermin Bise.
 
On danas na društvenim mrežama piše kako bi bosanskohercegovački portali danas trebali biti puni “lica” Lane Pudar, njene trenerice Alene Ćemalović, roditelja i ostalih zaslužnih za uspjeh mlade bosanskohercegovačke plivačice.
 
“Lana Pudar, Alena Ćemalović, Goran Grahovac, Damir Đedović, Velibor Pudar, Nada Pudar i Nemanja Pudar. Sedam veličanstvenih! Njih sedmoro za svaki dan u jednoj sedmici! Vjerujte, kad tako postavimo stvari i ova lica sedam dana konstantno stavljamo na naslovnice sve ostalo postane minorno. Da, i da ne zaboravim osmi X faktor: Klub vodenih sportova ORKA Mostar. Pod njegovim krovom živi i diše ovih SEDAM fantastičnih bića”, napisao je Bise na svom Facebook profilu.
 
 
Lana Pudar je samo dva dana prije zlata na Evropskom prvenstvu u Rimu za seniorke osvojila bronzu u disciplini 100 metara delfin, što je bila prva medalja za BiH sa evropskih seniorskih prvenstava. O tome da Lana, da bi bila šampionka - što i jeste - mora da iz Mostara putuje do Sarajeva da bi vježbala u olimpijskom bazenu mediji su pisali. Tek nakon njenog sportskog uspjeha i odlaska na Olimpijske igre Vlada Federacije BiH je u budžetu za 2022. godinu predvidjela osam milona konvertibilnih maraka za gradnju zatvorenog olimpijskog bazena u Mostaru.  
 
Zlatnu medalju u BiH za disciplinu 100 metara stilom delfin Lana Pudar je donijela i prošle godine sa juniorskog prvenstva. Prije toga na 200 i 50 metara također plivajući delfin Lana je bila druga. Sve to pred učešće na ljetnim Olimpijskim igrama sa samo petnaest godina. Zablistala je u istim disciplinama i na Mediteranskim igrama u Alžiru gdje je osvojila dvije zlatne medalje i oborila mediteranski rekord na 100 metara delfin. 
 
Nasmijana Lana je nakon osvajanja medalja na juniorskom Evropskom prvenstvu, dok se pripremala za Olimpijadu, za međunarodne novinske agencije ispričala kako joj je najteže što se mora pripremati za takmičenja van Mostara, pa tako propušta školu. Pomaže joj kaže činjenica da sada postoji online nastava koju može tokom putovanja ka dva olimpijska bazena, koja postoje u BiH, pratiti na telefonu.  

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.