Vijesti i događaji

Magazin / Novinarstvo

Mediji ne smiju biti izvori i/ili pronositelji govora mržnje

Mediji ne smiju biti izvori i/ili pronositelji govora mržnje

Mediji ne smiju biti izvori i/ili pronositelji govora mržnje

Zajedničko saopštenje HND-a, NUNS-a i BH novinara povodom medijskog izvještavanja i komentara koji su usljedili nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku. 

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje/udruge BH novinari (BHN) najoštrije osuđuju korištenje ksenofobije i govora mržnje u medijskim izvještajima i komentarima na društvenim mrežama o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku (BiH), koji se desio u ponedjeljak 27. aprila/travnja.

Govor mržnje, ostrašćeno i huškačko izvještavanje jednog broja medija, prije svih news portala i online medijskih platformi, kao i pozivanje na nasilje putem društvenih mreža i internet foruma, u direktnoj su suprotnosti sa slobodom govora i prinicpima profesionalnog i odgovornog novinarstva.

Govor mržnje nije sloboda govora, već zlo koje ruši temeljne vrijednosti demokratskih društava, to je krivično djelo koje može dovesti u opasnost obične građane i ugroziti njihovu sigurnost.

U tom kontekstu, udruženja novinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije pozivaju medijske profesionalce na poštivanje etičkih standarda novinarstva prilikom izvještavanja o događajima u Zvorniku, koji mogu imati negativne implikacijama na cijeli naš region.

Mediji ne smiju biti izvori i/ili pronositelji govora mržnje, a u kriznim situacijama moraju pokazati najviši stupanj odgovornosti i izvještavanja u interesu građana, koje podrazumijeva objavljivanje brzih, tačnih i važnih informacija, vodeći pri tome računa o pravima građana, njihovoj osjetljivost i osjećanjima prouzrokovanim strahom i neizvjesnošću.

BH novinari, HND i NUNS podsjećaju još jednom novinare i urednike u BiH, Hrvatskoj i Srbiji kako u ovom trenutku medijsko pokrivanje događaja u vezi sa terorističkim napadom u Zvorniku može biti od iznimne važnosti za smirivanje tenzija u toj općini, a pridržavanje najviših profesionalnih standarda novinarstva može značajno uticati na širenje kulture tolerancije i razumijevanja između različitih društvenih i nacionalnih grupa.