Nije cenzura, nego procedura?!

Nije cenzura, nego procedura?!

Nije cenzura, nego procedura?!

Kritika filma “Koncentriši se, baba” uklonjena zbog “nepoštivanja sistema rada na BHRT-u”, poručuju iz javnog servisa nakon optužbi o cenzuri.

“Oops… nismo mogli pronaći stranicu koju tražite. Došlo je do greške, možda ćete pronaći ono što vam je potrebno na našoj početnoj stranici”.

Kritika na film reditelja Pjera Žalice “Koncentriši se, baba” autora Mirze Skenderagića ne nalazi se ni na početnoj stranici Omladinskog programa BHRT-a. Urednik-producent i voditelj Odnosa s javnošću ovog javnog servisa, Seid Masnica, u pisanoj izjavi za Mediacentar Sarajevo nakon što je tekst povučen, pojašnjava kako se radi o proceduralnim propustima.

“Pomenuta kritika je na portalu objavljena mimo kompletnog plana praćenja festivala, bez konsultacije s bilo kojim urednikom iz tima koji je zadužen za program praćenja SFF-a. Zbog činjenice da nikome od urednika nije najavljen pomenuti tekst/kritika, te samim tim nisu ispoštovane procedure oko objavljivanja sadržaja na portalu www.op.bhrt.ba, tekst/kritika je povučena iz sadržaja portala”, poručio je Masnica.

“Koncentriši se, baba” je film koji je otvorio ovogodišnji Sarajevo film festival, a kritička zapažanja Skenderagića, diplomiranog novinara i dramaturga, uklonjena je nedugo nakon što je i objavljena, što je u dijelu javnosti izazvalo kritike, sumnje i optužbe da se radi o cenzuri teksta koji daje drugačiji pogled na film bh. režisera, inače profesora na predmetima Režija i Scenarij za producente na Akademiji.

Uposlenik BH Radija 1 i filmski kritičar koji piše za rubriku Omladinskog programa “Nedjeljna kritika Mirze Skenderagića”, o uklanjanju i mogućim problemima koje je izazvala kritika na Žalicin film, za Mediacentar Sarajevo nije želio komentarisati.

U međuvremenu, tekst je objavio portal Slobodna Bosna, gdje ga je moguće pročitati.

U izjavi za Mediacentar Sarajevo Pjer Žalica kaže kako nije upoznat s tim da je tekst Mirze Skenderagića uopšte objavljen niti povučen, i da ne može komentarisati o tome, ali da principijelno podržava novinarsku slobodu. Dodaje kako mu je drago da jedan od najboljih studenata ASU piše o filmu.

“Meni je drago da Mirza piše, personalno, to o mom filmu mi je svejedno. Kad ste rekli Mirza Skenderagić, meni je drago da on piše, šta god, da je aktivan, da radi. A predugo sam u ovome, znam živjeti i sa dobrim i lošim kritikama. Ne bavim se tim”, kaže Žalica. 

Izvještavanje o SFF-u

Iako smo bh. medijima, uključujući i BHRT, mogli pročitati brojne vijesti koje se tiču najave najnovijeg filma bh. režisera, ali i popularnosti odnosno “izuzetnoj” i uspješnoj gledanosti postignutoj u ovogodišnjem, online formatu festivala, sa druge strane, mnogo je manje onih medija koji su objavili kritički osvrt na taj film, kao i pisali o uklanjanju Skenderagićeve kritike.

Depo portal piše da je “zabranjena negativna kritika” jer je Skenderagić “dosta negativno ocijenio novi film bh. reditelja, konstatirajući da nije u rangu njegovih (Žalicinih) ranijih uradaka i iznijevši niz vrlo konkretnih razloga zašto se, po njegovom mišljenju, radi o dosta neuspješnom filmskom ostvarenju” i da je kritika uklonjena bez ikakvog objašnjenja iz BHRT-a, medijskog pokrovitelja SFF-a.

Portal Slobodna Bosna piše o navodnom “totalitarizmu sarajevske kulturne scene” i prenosi reagovanje profesora Filozofskog fakuleteta, Vahidina Preljevića, koji je na društvenim mrežama pisao kako “kultura u kojoj se zabranjuje estetska – u ovom slučaju filmska – kritika osuđena na propast” i kako je utemeljena kritika o kakvoj se radi u Skenderagićevom tekstu “motor progresa”.

Portal Faktor prenosi reakcije nekoliko novinara i urednika i drugih koji su na društvenim mrežama podijelili ozbiljne sumnje da se radi o cenzuri na javnom servisu zbog toga što je kritika na film pretežno negativna, poput onoga da “onaj ko je naložio da se skine filmska kritika Mirze Skenderagića sa stranice BHRT-a, više je tako naštetio Pjeru Žalici i njegovom filmu nego sam tekst kritike”.

U kratkom odgovoru za Mediacentar Sarajevo, Masnica je istakao i da “BHRT ima odgovornost prema svojim pretplatnicima i poslovnim partnerima i svaki uposlenik BHRT-a mora poštovati sistem i plan rada” i da je tekst uklonjen “isključivo zbog nepoštivanja sistema rada na BHRT-u”.

O “cenzuri koja se dugo čekala” piše i portal Nomad.ba, čiji je urednik Edin Zubčević za Slobodnu Bosnu komentarisao da je riječ o korektnom kritičkom osvrtu i da ne vidi razlog “zašto bi neki urednik cenzurisao taj tekst”.

“Nakon ovog incidenta, sasvim sigurno neuporedivo više ljudi će pročitati tekst, jer to što je skinut sa portala ne znači da tekst nije ostao na internetu. Naprotiv. Ovaj urednički autogol još je jedan indikator da smo ušli u možda posljednju fazu gušenja slobode medija i slobode govora. Tragično je, ali nije iznenađujuće niti prvi put da se to dešava u našoj (ne)kulturi. Skandalozno je da je riječ o javnom servisu koji finansiraju građani", rekao je Zubčević.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.