Novinarkama u Gazi telefon je jedina oprema

Novinarkama u Gazi telefon je jedina oprema

Novinarkama u Gazi telefon je jedina oprema

Tekst palestinske urednice o uslovima u kojima novinarke u Gazi rade.

foto: Mural španskog slikara Nacha Wellesa u Londonu/Instagram _doaa_mohammad

Novinari i novinarke iz Gaze izvještavaju u izuzetno opasnim uslovima. Suočavaju se sa stalnim napadima izraelskih snaga, rizikujući da budu ubijeni, piše u tekstu Najlaa Alskafi, urednica nezavisne medijske organizacije Last Story iz Gaze.

Alskafi je od početka rata u Gazi četiri puta bila raseljena i trenutno živi u šatoru u blizini graničnog prelaza Rafah. U tekstu, koji je u utorak objavio Međunarodni institut za štampu, razgovarala je sa novinarkama iz Gaze na čije živote je duboko uticao rat.

Piše da su mnogi novinari i novinarke ostali bez posla i bez kancelarija, desetine novinara i novinarki su dobili prijetnje da moraju prestati da rade svoj posao, a velika ograničenja njihovom radu su nestašica goriva, nestanak struje i prekidi interneta.

Ipak, uprkos ovim rizicima i prijetnjama, kako piše Alskafi, mnogi novinari i novinarke su nastavili sa radom, rizikujući svoje živote kako bi prenijeli svijetu ono što se dešava u Gazi.

Alskafi je razgovarala sa nekim od njih. Pričala je i sa Duaaom Al-Baz, fotoreporterkom koja radi za tursku agenciju Anadolu. 

Duaa Al-Baz je ostala bez kamere i opreme u bombaškom napadu na kancelariju agencije Anadolu u Gazi, a nastavila je raditi svoj posao na mobitelu, putem satelitske veze. Ona je postavila svoj mobilni telefon na zgradu bolnice Nasser u Khan Yunisu kako bi prenosila događaje u stvarnom vremenu, pod napadima izraelskih snajperista.

Alskafi piše da se mnogi nezavisni novinari i novinarke bore da dobiju pristup struji i internetu. Jedna od njih je Duaa Shahin, reporterka Raseef22. Njena kuća u sjevernoj Gazi je pretrpjela veliku štetu, a ona je pobjegla sa svojom porodicom. Nakon višestrukih raseljavanja, nastavila je raditi svoj posao iz Rafaha u južnoj Gazi koristeći mobilni telefon jer je ostala bez laptopa.

“Bila sam bez posla dva mjeseca zbog prekida interneta i struje koji bi mi omogućili da nastavim svoj posao. Kada sam se preselila u Rafah, smjestila sam se kao gost u šatoru jedne medijske agencije, gdje sam tražila dozvolu od kolega da koristim internet i struju za punjenje telefona i uređivanje novinarskih materijala tokom nekoliko sati”, kazala je Shahin.

Kaže da radije ne nosi novinarski prsluk dok radi iz razloga jer su novinari i novinarke postali mete.

“Nakon što sam ostala bez laptopa, vodim i snimam intervjue na svoj telefon, dokumentujući ih u word dokumentima, a zatim ih šaljem e-mailom. Moj telefon je sada moj kapital”, rekla je.

Alskafi piše da njena kolegica Amal Al-Wadia, novinarka i urednica web stranice lokalnih novina Al-Quds, nije imala sreće, te je ostala bez posla, a život joj se svodi na raseljavanje.

“Moji svakodnevni zadaci su se od novinarskih pretvorili u zadatke djevojke koja kuha na vatri i pere ruku sa vrlo malo vode. Moj rad je prestao 9. oktobra 2023. godine, zbog potpunog nestanka struje i interneta u oblasti Shujaiya, u istočnom dijelu grada Gaze, gdje sam nekada živjela. Naša kuća je uništena izraelskim granatama, a mi smo se evakuisali pet puta zaredom”, izjavila je Al-Wadia.

Alskafi piše da su neki novinari uspjeli napustiti Pojas Gaze kako bi spasili svoju porodicu. Među njima je i fotoreporter Motaz Azaiza. Dopisnik Al Jazeere Wael Al Duhdouh je takođe napustio Gazu nakon što je pet članova njegove porodice ubijeno u izraelskim napadima. On je takođe bio ranjen.

U tekstu Najlae Alskafi se navodi i da je izraelska vojska uništila zgrade poput zgrada Watan, Shawa i Hossary, gdje su bile smještene mnoge lokalne medijske agencije.

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) najmanje 85 novinara je ubijeno do 6. februara 2024. Od 85 novinara ubijenih tokom rata, 78 je Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanonca.

Najlaa Alskafi u tekstu piše da su podaci iz Ureda za medije Vlade Gaze drugačiji i da broj ubijenih novinara iznosi 120. Piše i da se Izrael sumnjiči da je namjerno gađao novinare u bar nekoliko slučajeva, uključujući ubistvo Hamze Al Dahdouha i Mustafe Thuraye u januaru u Gazi i Issama Abdallaha u južnom Libanu u oktobru.

Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.