Pojas Gaze je i groblje novinara

Pojas Gaze je i groblje novinara

Pojas Gaze je i groblje novinara

Međunarodne organizacije konstantno upozoravaju na svakodnevno ubijanje novinara u Pojasu Gaze

foto: Screenshot YouTube / AP

Odbijanje Izraela da posluša pozive da zaštiti medijsko osoblje u Pojasu Gaze dovelo je do toga da je novinarstvo u tom području u procesu potpunog uništavanja, saopštili su Reporteri bez granica (RSF).

“Izraelske snage ubile su skoro 50 novinara za 45 dana u Pojasu Gaze, uključujući 11 ubijenih dok su radili svoj posao. Ovo je jedan od najsmrtonosnijih gubitaka u jednom stoljeću”, izjavio je Jonathan Dagher, šef odjela za Bliski istok RSF-a.

Dodao je da je stranim novinarima zabranjen ulazak u Gazu, a da novinari u Gazi nemaju sigurno utočište, kao ni način da odu iz područja. Od 7. oktobra, kako navodi RSF, palestinska teritorija je pod istinskim iskorjenjivanjem novinarstva.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da interveniše kako bi zaštitila tamošnje novinare, otvorila granični prelaz Rafah i omogućila međunarodnim novinarima da uđu”, kazao je Dagher.

Prema RSF-u, ukupan broj ubijenih medijskih radnika u Gazi od početka rata je 48. CPJ piše da je posljednji mjesec najsmrtonosniji za novinare otkako je organizacija počela prikupljati podatke 1992. godine.

Najsmrtonosniji vikend za medije bio je protekli. Od 18. do 20. novembra, piše RSF, ubijeno je deset palestinskih novinara, od kojih su najmanje tri ubijena dok su radili svoj posao. Od 48 ubijenih novinara, koji su stradali u izraelskim napadima na Pojas Gaze, 11 ih je ubijeno tokom svog posla, prema dosadašnjim informacijama RSF-a.

Podsjetili su na ubistva Hassouna Sleema, direktora palestinske online novinske agencije Quds News, i freelance fotoreportera Sarija Mansoura koji su ubijeni tokom izraelskog napada na izbjeglički kamp Bureij u centralnom pojasu Gaze 18. novembra. Prema informacijama RSF-a, oni su 24 sata prije smrti primili online prijetnje smrću zbog posla kojim se bave.

Novinar Bilal Jadallah ubijen je u izraelskom napadu koji je direktno pogodio njegov automobil dok je pokušavao da se evakuiše iz grada Gaze preko okruga Zeitoun 19. novembra. On je bio, kako piše RSF, istaknuta ličnost unutar palestinske medijske zajednice, i obnašao je nekoliko pozicija, uključujući predsjednika odbora Press House-Palestine, organizacije koja podržava nezavisne medije i novinare u Gazi.

Dok je većina zločina prema novinarima počinjena na sjeveru Gaze, gdje su izraelske snage koncentrisale svoje napade, najmanje pet novinara je ubijeno na jugu, prije svega u gradovima Rafah i Khan Younis, gdje je veći dio stanovništva teritorije tražio utočište. Većina novinara ubijena je sa članovima porodica kada su izraelski napadi pogodili njihove domove, piše RSF. Navode da je Pojas Gaze, od sjevera do juga, postao groblje za novinare.

Reporteri bez granica podsjećaju da su održali sastanak u Bijeloj kući 21. novembra 2023. na koji su pozvali visoke zvaničnike Vijeća za nacionalnu sigurnost da učine više na zaštiti novinara u jednom od, kako naglaša RSF, najsmrtonosnijih sukoba 21. stoljeća za novinare.

RSF je napomenuo da novinarima na terenu, zbog strogih ograničenja na uvoz robe, nedostaju telefoni, punjači i kamere. Također, novinari koji se nalaze u Gazi ne mogu izaći, a jedini način da mediji uđu u Gazu jeste da idu sa Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) i da se podvrgnu strogim pravilima koja kontrolišu ono što mogu vidjeti i dijeliti. Iako je ovakvo izvještavanje vrijedno, piše RSF, ono nije zamjena za nezavisno izvještavanje.

“Više od jednog novinara dnevno strada. Pored toga, izraelske vlasti su uvele medijsko zamračenje Gaze. Pozivamo Bijelu kuću da učini sve što je u njenoj moći da zaštiti novinare u Gazi, da međunarodni mediji pristupe Gazi i da se telekomunikacije trajno održavaju”, rekao je Clayton Weimers, izvršni direktor RSF-a SAD.

Kako je dodao, svijet treba da zna šta se dešava, a u nedostatku objektivnog izvještavanja, propaganda napreduje.

Samo broj poginulih, naglašava RSF, odaje sistematsko nepoštivanje međunarodnog humanitarnog prava te je iz tog razloga ova organizacija pozvala Bijelu kuću i predsjednika SAD-a Joea Bidena da učine više kako bi podržali novinare, uključujući vršenje pritiska na izraelsku vladu da ispuni svoje obaveze zaštite života civila, uključujući i živote novinara.

Novinari nisu ubijani samo u Gazi, piše RSF. Četiri izraelska novinara ubijena su u napadu Hamasa 7. oktobra, u Libanu su ubijena tri novinara, među kojima i reporter Reutersa Issam Abdallah, koji je ubijen u raketnom napadu iz pravca izraelske granice. Istraga RSF-a je pokazala da je Abdallah vjerovatno bio meta napada. Od početka rata, novinarima i njihovim ekipama je prijećeno i također su maltretirani u Izraelu i na Zapadnoj obali.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.