Političari i izbori su nam najvažniji

Političari i izbori su nam najvažniji

Političari i izbori su nam najvažniji

Četiri "najudarnije" ličnosti u BiH su Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske koji je 67 puta bio na naslovnici jedne od četiri bh. dnevne novine, zatim je to bio Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH koji se pojavio 61 put kao glavno lice s naslovnice, Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH sa 53 pojavljivanja i Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH koji je na naslovnici bio 52 puta.
 
Podaci su to istraživanja Infobiroa, digitalne arhive štampe Mediacentra Sarajevo, i rezultat mjesečnih analiza provođenih tokom cijele 2016. godine.
 
Daleko iza "glavnih likova" su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (24 puta), Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH (23 puta) i Aleksandar Vučić, premijer Srbije (16 puta), Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke u BiH (15 puta), Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske (12 puta) i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH (11 puta).
 
Od religijskih lidera kardinal Vinko Puljić je osam puta bio ključna ličnost dnevne štampe u BiH, a reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović šest puta.
 
Među predstavnicima međunarodne zajednice dominirali su Federica Mogherini i visoki predstavnik za BiH, Valentin Inzko, sa devet naslovnica. Angela Merkel i Donald Trump imali su šest udarnih naslovnica koliko i Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.
 
Samo su dvije ličnosti "uspjele proći" izvan političarske tvrđave na naslovnice bh. štampe: glumac Robert De Niro na četiri naslovnice i teniser Novak Đoković tri.
 
 
Izbori u BiH su bili najvažnija tema ovdašnje štampe u 2016. godini. Čak 110 puta ovo vas je bombardovalo s udarnog mjesta naslovnica. Republika Srpska kao tema "osvojila" je 86 naslovnica, a priča o evropskim integracijama je na trećem mjestu sa 74 naslova.
 
Tu su još teme pravosuđa (63 puta), crna hronika (59 puta), zatim političke partije (50 puta) i socijalno-ekonomska pitanja (43 puta).
 
Religija je, kao i prošle godine, visoko vrednovana tema i njoj je posvećena 41 naslovnica. Tema terorizma je 34 puta bila udarna vijest, a država BiH kao tema je imala 33 naslovnice.
 
Rat je još uvijek vrlo prisutna tema na naslovnicama bh. novina. Tema ratni zločini 28, a ratna sjećanja 14 puta. Slučaj hapšenja i sudskog procesa predsjednika SBB-a, Fahrudina Radončića, 20 puta je osvojio udarno mjesto naslovnica bh. štampe.
 
Sarajevo Film Festival je najznačajnija kulturna manifestacija, kaže ova lista - pet puta na naslovnoj stranici bh. štampe.
 
 
Mjesečne analize pregleda štampe u produkciji Infobiroa i redakcije Media.ba, pogledajte ovdje.