Politika i politika

Politika i politika

Politika i politika

Martovske naslovnice novina uglavnom su se bavile politikom i političarima.

Nema velikih promjena u mjesečnim istraživanjima Mediacentra – koje su teme i ličnosti obilježile naslovne stranice BH štampe. I u martu 2016. glavna tema je politika a ključne ličnosti političari.

Bakir Izetbegović ima najviše pojavljivanja (5 puta) među pojedincima a u tematskom dijelu pokušaj dogovora o lokalnim izborima u Mostaru je čak 13 puta okupirao naslovnice.

Osim tradicionalne politike neosporna je činjenica i da su religijske teme vrlo visoko vrednovane u ovdašnjim medijima. To smo zabilježili tokom cijele prošle godine. Nema promjene ni u prva tri mjeseca ove. Sedam puta je religija bila na ključnom mjestu naslovnica štampe u martu. Ovog puta je kardinal Vinko Puljić tri puta bio istaknut zajedno sa Fahrudinom Radončićem i Johannesom Hahnom. Presuda Radovanu Karadžiću uticala je na 4 njegove naslovnice ovog mjeseca. Dragan Čović (4 puta) je i dalje među tri prve ličnosti naših naslovnih strana.

Izmjene izbornog zakona koje se odnose na Mostar bila je glavna tema bh. štampe proteklog mjeseca. Tu su još ratni zločini u BiH sa 11 tema na naslovnicama što je povezano sa izricanjem presuda Radovanu Karadžiću i Vojsilavu Šešelju.

Terorizam je i dalje sa 11 naslovnica ključna tema naše štampe. Sve ovo još jednom potvrđuje tezu da su ratne teme, iako je vojni sukob okončan prije 21 godinu, najvažnije pogonsko gorivo našeg novinarstva.

Slučaj Fahrudina Radončića i dalje je visoko vrednovan (7 puta) skoro kao pitanje EU integracija (6 puta). Na dnu su, uobičajeno, kultura, obrazovanje i uspješne žene sa po jednim pojavljivanjem na naslovnicama bh. štampe u martu 2016. godine.