Rani radovi Ive Andrića

Rani radovi Ive Andrića

Rani radovi Ive Andrića

Na današnji dan (13. marta) navršava se 40. godina od smrti književnika Ive Andrića. Nesumnjivo, jedne od najvećih ličnosti ovih prostora. Njegova literature i danas je najčitanija i najprevođenija u cijeloj regiji. Kao što je poznato Andrić je svoj spisateljski život počeo u Sarajevu. Danas vam iz naše arhive pokazujemo njegov prevodilački početak. Tu je i jedna njegova “Lanjska pjesma” te pet prevoda slovenskih pjesnika. Bosanska Vila, april 1912. Andrić je u to vrijeme učenik zavšnog razreda Velike gimnazije.
 
Objavljujemo i vozni red BiH iz 1893. Godine. Iako je ovo daleka prošlost vrlo je zanimljivo, da više od 120 godina kasnije, u današnjoj BiH vozni red ne zauzima ništa više prostora u novinama niti je razvijeniji nego krajem 19. vijeka.
Kakve su literarne veze Ukrajine i BiH? U jednom tekstu, objavljenom 1932. piše se o jednoj opereti prikazanoj u ovoj zemlji pod naslovom „Mlada gospođa iz Bosne“. O čemu se radi pogledajte u ovom interesantnom članku u današnjem izdanju arhiva Mediacentra.