Zimske olimpijske igre u Večernjim novinama

Sarajevske Zimske olimpijske igre u Večernjim novinama

Zimske olimpijske igre u Večernjim novinama

Skoro 3.000 novinara iz 30 zemalja je prije 40 godina izvještavalo iz Sarajeva.

Priredili: Redakcija Infobiroa i Media.ba

U četvrtak se obilježava 40 godina od početka Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Bio je to veliki događaj za Sarajevo, Bosnu i Hercegovini i cijelu Jugoslaviju. Sarajevo je tad, kao što će i početkom devedesetih, bilo u fokusu svjetskih medija, ali ne po lošim, već po dobrim vijestima, onim koje dolaze iz sporta.

Povodom 40. godišnjice sarajevskih Zimskih olimpijskih igara, Infobiro i Media.ba donose serijal tekstova nastalih na osnovu pisanja sarajevskih Večernjih novina o sarajevskim Olimpijskim igrama.

Prvi broj Večernjih novina, drugog dnevnog lista koji je izlazio u Sarajevu, izašao je 6. aprila 1964. godine, a novina je ugašena u novembru 2000. godine. U to vrijeme u Beogradu su postojale Večernje novosti, a u Zagrebu Večernji list, koje su bile različite od Vjesnika i Politike. I sarajevske Večernje novine svojim temama su predstavljale alternativu Oslobođenju, koji je bio zvanični list tadašnje politike.

Ove novine su dva dana prije otvaranja Zimskih olimpijskih igara, 6. februara 1984. godine, posvetile niz tekstova o pripremama za Zimske olimpijske igre. Pisale su o dolasku dva olimpijska plamena, koji će se na završetku puta, “nošeni rukama mladih kroz cijelu Jugoslaviju, sjediniti u jedinstven na Vracama”, o završnim vježbama koje su mladi, njih oko 2.500 iz cijele Jugoslavije, uigravali za veliku svečanost otvaranja igara, ali i o novinarskom naselju na Dobrinji, broju novinara koji su dobili akreditaciju – njih skoro tri hiljade – najstarijem stranom i lokalnom novinaru koji će pratiti Olimpijske igre.

Pisali su i o sarajevskim tramvajima koji su od 6. februara 1984. raditi 24 sata, non-stop.

U tekstu Utisci putuju u svijet, Večernje novosti 6. februara 1984. opisuju novinarsko naselje Dobrinja, u kojem je tog dana bilo 12 stepeni.

“Dan kao proljetni. Temperatura dostiže čak 12 stepeni! Novinarsko naselje Dobrinja. Ljudi s akreditacijama na kojima je oznaka E pored koga stoji Press, pripadnici sedme sile, osunčani, u zimskim opremama, sa neizbježnim olovkama i megafonima, sa kamerama preko ramena, unose u naselje nesvakidašnji život''.

Nakon posla, novinari svraćaju u restoran Igman, gdje ih služi konobar iz Beograda koji je došao da radi u novinarskom naselju. Za Večernje novine on je tad izjavio: ''Novinari su veoma ljubazni. Milina je ovdje raditi. Nemam primjedbi. Posebno su ljubazni Englezi''.

Novinari Večernjih novina su za izdanje novine od 6. februara 1984. provjerili i kakva je čistoća u gradu, a u knjižari Oslobođenja kakve su ponude i cijene suvenira. Zaključili su da su cijene “pristupačne svačijem džepu”.

U nastavku donosimo neke od najzanimljivih dijelova tekstova koji su izašli 6. februara 1984. godine u Večernjim novinama.

Dosad 3.000 novinara

Do juče u podne, akreditaciju u Dobrinji podigla su 2.983 izvještača listova, radija i televizije, fotoreportera i tehničara iz 30 zemalja. Iz SAD pristiglo je 966, Kanade 228, iz SR Njemačke 171, iz Velike Britanije 160, Finske 108 novinskih izvještača.

Izvještači veterani

Na osnovu preliminarnih prijava, najstariji novinar u olimpijskom Sarajevu je Norvežanin Bjorn Smestad, rođen 1900. godine. Mjesec dana je mlađi Hasan Adel Šerif iz Egipta koji je rođen prvog dana januara 1901. godine. Najstariji Jugosloven među novinarima je Božidar Božić, rođen 1907. godine, koji izvještava za sportsku agenciju SID. Najstariji Jugoslovenskl foto-reporter je foto-reporter "Večernjih novosti" Adem Bjelonja, rođen 1911. godine.

Pozdrav mira

Lijepo je juče bilo na stadionu Koševo. Mladi Jugoslavije, njih oko 2.500 iz svih krajeva, uigravali su korake i pokrete za veliku svečanost otvaranja Igara. Jučerašnja generalna proba pokazala je da su svi ansambli do savršenstva savladali svoje tačke. U programu svečanosti učestvuje 400 pitomaca JNA, 1.200 članova amaterskih kulturno-umjetničkih društava, 150 baletana i balerina iz jugoslovenskih pozorišta, združeni orkestri JNA i oko 80 srednjoškolki. Pozdrav mladih cijele zemlje sportistima svijeta i gostima biće pozdrav mira i prijateljstva među narodima.

Pred svečeno otvaranje XIV ZOI

Plamen za istoriju

M. Dakić

Stadion Koševo je sigurno najživlji dio olimpijskog grada. Hiljade mladih u crvenim, žutim, zelenim i plavim uniformama svakodnevno vježbaju ceremonijal svečanog otvaranja Igara. Spisak učesnika jе zaista impozantan, priča Aleksandar Đanešić, odgovorni organizator u službi otvaranja i zatvaranja Igara.

Folklorni ansambl broji 1.320 članova, sastavljen je od 56 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Republike, ansambl omladinki sačinjava 880 djevojaka iz četiri sarajevske srednje škole. Učestvuje i 455 pitomaca Kasarne "Maršal Tito", zatim 180 članova združenog orkestra JNA, 22 fanfarista i 110 pitomaca VTŠC Rajlovac, koji će dizati zastave. Nastupa i baletski ansambl. U svečanom otvaranju učestvuju i naši najistaknutiji sportisti ... Sve pripreme su završene, probe su održavane svakodnevno. Ipak, postoji li nešto po čemu će se ovaj svečani čin posebno pamtiti? Mislim da će to biti piramida na čijem je vrhu postolje za olimpijsku vatru. Dok Sanda Dubravčić bude trčala uz stepenice, djevojke će se pojavljivati iza nje. Biće to zaista impresivna slika za pamćenje.

Od danas non-stop tramvaji

Od danas tramvaji u gradu će saobraćati neprekidno 24 sata. Na tračnicama će svakodnevno biti maksimalan broj - 65 zglobnih kola, dok će pojedine linije imati i posebna pojačanja. Linija 1 (Baščaršija - Željeznicka stanica) dobiće u toku dana šest vozila više, a tokom noći dva. Iza ponoći na ovoj liniji tramvaj će se čekati 12 minuta. Na liniji 3 (Baščaršija - Ilidža) voziće 23 kola danju i osam noću, što će omogućiti da svakih osam minuta na tramvajska stajališta pristiže po jedna "trojka". Linija 4 (Ilidža - Željeznička stanica) tokom dana imaće pet, a noću dva vozila više nego do sada, pa će intervali noćnog kretanja tramvaja na ovoj liniji biti svakih dvadesetak minuta. Sve ostale linije: 2 (Baščaršija – Čengić vila). 5 (Baščaršija -Nedžarići), 6 (Ilidža - Skenderija) i 7 (Nedžarići- Skenderija) saobraćaće redovno. U "Gras-u" imaju spreman veći broj kola i osoblja, koji će se, u slučaju potrebe, odmah uključivati u saobraćaj.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.