Ukrajinski novinari u borbi protiv ruske propagande

Kako se 30 ukrajinskih novinara bori protiv ruske propagande

Ukrajinski novinari u borbi protiv ruske propagande

Iako projekat Stop Fake iz Ukrajine postoji samo tri godine, već je postao poznat širom svijeta i rijetki su eksperti iz oblasti lažnih vijesti koji nikada nisu čuli za tim od 30 upornih ukrajinskih novinara koji se bore protiv ruske propagande.
 
Foto: Stop Fake/Facebook
 
Sve je počelo u martu 2014. godine kada je grupa predavača i bivših i tadašnjih studenata sa kijevske Mohyla novinarske škole pokrenula Stopfake.org - web stranicu namijenjenu za provjreavanje činjenica -  prvo kao volonterski projekat, da bi ideja kasnije prerasla u veliki tim medijskih profesionalaca koji danas broji 30 uposlenika.
 
"Mnogi novinari su shvatili da je količina lažnih vijesti o Ukrajini sa ruske strane bila toliko velika a niko nije činio ništa po tom pitanju. Lažne vijesti su se samo širile po svijetu na različitim jezicima jer je Rusija uložila mnogo novca da bi to uradila, i nije bilo odgovora s ukrajinske strane", kaže za Media.ba Olena Churanova, fact-checking urednik iz Stop Fake projekta.
 
Olena Churanova
 
U početku je cilj projekta bio provjeravanje ruske propagande koja se pojavljivala u medijima o događajima u Ukrajini, ali kasnije je projekat prerastao u informacijski hub za proučavanje i analizu svih aspekata propagande iz Moskve.
 
"Ne istražujemo samo kako propaganda utječe na Ukrajinu, također pokušavamo istražiti i kakve efekte propaganda ima na druge zemlje i regije, od Sirije i Turske, do Evropske unije i zemalja koje su nekada činile Sovjetski savez", kažu inicijatori projekta na svojoj zvaničnoj web stranici.
 
Danas, Stop Fake novinari "provjeravaju činjenice, de-bunkiraju, uređuju, prevode, istražuju i šire informacije" na deset različitih jezika: ruskom, engleskom, španskom, rumunskom, bugarskom, francuskom, italijanskom, holandskom, češkom i njemačkom.
 
"Radimo ono što bi svaki novinar trebao raditi"
 
Za Olenu i njen tim odgovoran za informacije na ruskom jeziku, cijeli process počinje sa monitoringom glavnih ruskih medija. Nakon što novinari uoče neku informaciju koja ima potencijal da bude lažna, o tome razgovoraju sa drugim kolegama kako bi vidjeli da li postoji mogućnost za razotkrivanje te upitne informacije.
 
"Kada shvatimo da bismo je mogli de-bunkirati, kada imamo stvarne činjenice - počinjemo sa radom. Mi, ustvari, radimo stvari koje bi svaki novinar trebao raditi. Ali, u ovo vrijeme, nažalost, mnogi novinari zaborave da urade to - provjeravanje činjenica, provjeravanje imena, provjeravanje stručnjaka, provjeravanje brojki, na primjer", kaže Olena i ističe kako nije dovoljno samo označiti neku vijest kao lažnu.
 
"Ne kažemo samo ovo je lažno, pokušavamo argumentovati zašto je to lažno i ponuditi detaljne argumente sa linkovima na originalne izvore, sa linkovima na originalne brojke, možda s objašnjenjima nezavisnih izvora koji pružaju potvrdu da nešto nije tačno".
 
Osnovni cilj projekta nije samo opovrgnuti lažne vijesti, nego i kreirati arhiv i bazu podataka o propagandi koju kasnije mogu iskoristiti istraživači i ostali koje zanima ta tema, ali cilj je i podizanje medijske pismenosti u Ukrajini, zemlji koja zauzima 102. poziciju prema Indeksu medijskih sloboda za 2017. godinu.
 
"Također je važno podsjetiti novinare da je naša odgovornost kao novinara da pružimo objektivne i istinite informacije jer ono protiv čega se mi borimo nije novinarstvo, to je propaganda", kaže Olena.
 
Kao jedan od najvećih uspjeha, novinari smatraju brojne primjere kada su medijske kuće koje proizvode i objavljuju lažne vijesti, uklonile svoje priče nakon njihovog razotkrivanja takvog sadržaja. To je bio slučaj i sa člankom kojeg je BuzzFeed objavio u martu, koji je tvrdio da će Ukrajina pomoći Turskoj s izbjeglicama iz Sirije. Nakon što je StopFake razotkrio ovu priču, BuzFeed je povukao sa svoje stranice.
 
"Priča BuzzFeeda, napisana na sumnjivo lošem engleskom odmah je trebala podići crvene zastave. Ali nije, sve dok je Stop Fake nije provjerio", napisao je autor na Stopfake.org.
 
Foto: Stopfake.org
 
Fact-checkeri iz Stop Fake projekta prihvaćeni su i poštovani među ukrajinskim kolegama, prije svega jer se njihov tim sastoji od mnogih iskusnih novinara. Drugi razlog mogao bi biti taj da web stranicu ne podržava financijski nijedna zvanična ukrajinska organizacija ili vladina agencija. Danas uspijevaju opstati zahvaljujući financiranju i doprinosima od svojih čitalaca, a podržavaju ih i Međunarodna renesansna fondacija, Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike, Britanska ambasada u Ukrajini i fondacija Sigrid Rausing Trust.
 
Njihov sadržaj dostupan je na web stranici Stopfake.org, a na YouTube kanalu projekta nalaze se i kratki videomaterijali, dok možete pretražiti i njihove ostale socijalne platforme kao što su Facebook, Twitter, Google+ i Pinterest.