Volimo Jureka više od bureka!

Volimo Jureka više od bureka!

Volimo Jureka više od bureka!

Zenit Đozić se prisjeća kako je nastao poznati slogan  sa Olimpijade u Sarajevu.
 
Kada smo se odlučili da krenemo na istorijsku trku veleslaloma, te davne 1984.g., najveći problem nam je bio naći adekvatnu obuću i odjeću. Na Bjelašnici je bio duboki snijeg i vrlo hladno. Razletili smo se po komšiluku  i za nevjerovatno kratko vrijeme pojavio  se skijaški prsluk marke Ultra de lux Rogers iz 75-e, rukavice iz HTZ opreme i  aluminijski šljem radnika sa naftnih bušotina Naftaplina. Moglo bi se reći da smo skoro bili spremni za ekstremne uslove preživljavanja na našem navijačkom pohodu. Jedino su još bile  upitne bile moje plitke poluljetne cipele. Ići u goste na 70cm duboki snijeg i  na minus 15 nije izgledalo kao pametna misija. Rješenje je trebalo doći u obliku komšije Kenana. On je za slet na stadionu Koševo dobio one dobre futrovane čizme što ostavljaju trag u snijegu poput traktora. Ali, kako se nije pojavljivao kući to je otpalo.
 
U međuvremenu hajde da se pobrinemo za navijačke rekvizite. Tu su na prvom mjestu  (dokazana na utakmicama KK Bosne) činela iz mog kompleta bubnjeva. Za ovu priliku jos sam je malo ispravio čekićem po rubovima. Nema veze ako otpadne koji manji komadić, zvuk će možda biti katastrofa ali će se čuti kilometrima.
 
Foto: Zenit za bubnjevima
 
Drugi značajan rekvizit -  transparent. Već imamo veliki čaršaf, četku, polikolora i prvi dio slogana „Volimo Jureka....“ . Montirali smo se kod Neleta u njegovoj sobi, ja sam raširio čaršaf na pod i...fali nam samo drugi dio slogana...
 
- Mora biti nešto što jako volimo, pa ko mi volimo Jureta  više nego to...kontaš..
- Ajd malo požuri, nećemo stići na autobus... Nešto kao, zlato, srebro...
- J... te autobus,  ja još nemam čizme,  kako ću polubos na minuse. Bolje su bili obučeni oni što su se smrzli na Igmanskom maršu.
U tom trenutku se javila Neletova stara iz kuhinje. Upravo je razvijala pitu.
- Da stavite bureka. Volimo Juru više nego bureka?
- Hej...Volimo Jureka vise od bureka!!! Može, može,  pišem...
 
Onda je zazvonilo na vratima. Bio je to gitarista Muće koji je u rukama držao par novih JNA čizama iz opreme rezervista koju su svi radni ljudi Juge plaćali kako bi smo imali šta obući kad nas napadne strani neprijatelj.
 
- Evo ih jarane,  tvoj broj 45...dao mi  dajdža...
- Jeee , ludnica može da počne....
 
Foto: Jure Franko na cilju
 
Tog 10-og dana najuspješnije olimpijade od računanja vremena, mogao se čuti  najbolji  TV komentator svih vremena Mladen Delić, kako govori: ... „Pobjeda dragi gledaoci...ovo je bolje nego prvo mjesto dragi gledaoci, cijela Bjelašnica se zapalila...simpatična grupa mladih navijača nosi transparent na kojem piše VOLIMO JUREKA VIŠE OD BUREKA... LUDNICA DRAGI GLEDAOCI, ŠTO RECI NEGO LUDNICA!!!....
 
TV slika ludih navijača sa transparentom je obišla cijeli svijet. Na njoj smo bili: Nele, Drale, Ogi, Muće, Mitke i ja.