Zavodljivi svijet ispraznosti Youtube-a

Zavodljivi svijet ispraznosti Youtube-a

Zavodljivi svijet ispraznosti Youtube-a

Ono što je tabloidno žuto novinarstvo za starije generacije, to je danas YouTube za mlađe. 

Braco Gajić, Huligani iz gimnazije, Baka Prase, Kika, JoomBoos, Janko, Full burazeri, Adnan Bro, Stuberi, Anđela i Nađa, Choda, Crni i Laura, Mudja. To su samo neka od imena s kojima se djeca danas identificiraju i socijaliziraju na YouTube-u. Medijski sadržaj youtubera počiva na pravljenju različitih izazova, zbijanju šala s drugim youtuberima, dobijanju prijetećih kao i podržavajućih poruka od fanova. Youtuberi ratuju sa drugim youtuberima, pa tako nerijetko nastaju razne youtube drame i svađe, oni snimaju pjesme, pomažu fanovima u nevolji.

Časove medijske kulture u jednoj osnovnoj školi iskoristio sam za razgovor s učenicima i učenicama od 12-15 godina o tome šta je toliko primamljivo u njima omiljenoj društvenoj mreži – YouTube-u i kako oni koriste internet.

Od svih medija danas prate jedino elektronske. Od elektronskih pak najviše internet, a na internetu – možete već pretpostaviti – YouTube i Instagram. Ako bismo ove činjenice pretvorili u statistiku, svih 92 ispitanih učenika i učenica rekli su da koriste internet jer im on, kažu, daje slobodu da sami biraju sadržaj koji će pratiti, dok im YouTube omogućava da i sami aktivno učestvuju u kreiranom sadržaju komentiranjem i lajkanjem. Najviše vole da prate javne ličnosti i viceve, te sadržaje koji nude praktične savjete kako da i sami nešto urade, recimo, kako od stare hemijske napraviti novu ili kako od spužve napraviti gumicu za kosu.

Njih 98% prati nekog youtubera i(li) youtuberku. Na toj društvenoj mreži provedu u prosjeku 2-3 sata dnevno. Kod 45% njih YouTube je uključen po cijeli dan. Iako postoje razni edukativni programi na YouTubeu, 85% njih najviše voli da prati youtubere čiji su kanali prevashodno zabavnog karaktera. Youtuberi su im smiješni, obraćaju im se jezikom koji razumiju, ne nastupaju im sa pozicije autoriteta i zato 65% anketiranih učenika i učenica vjeruje u ono što govore i rade.

No, YouTube svijet ima jasna pravila. Morate biti originalni i duhoviti, te neprestano za svoju publiku kreirati medijski sadržaj koji će vam donijeti subscribere i lajkove. Što veći broj subscribera znači i mogućnost veće zarade. Tako nemali broj youtubera odlično zarađuje preko ove mreže. Posebno jer fanovima prodaju majice, šolje i razne druge predmete sa svojim likovima. Primarni cilj youtubera, riječima jednog od njih glasi: Ja bih vas sve zamolio da nikada ne pokušavate da radite ono što vidite u mojim klipovima. Na mom kanalu se nalazi sadržaj koji isključivo služi da vas zabavi, ne da vas uči stvarima koje bi trebali da praktikujete u svakodnevnom životu! Tu sam da vas zabavim, ne da vas učim lošim stvarima. Ukoliko imate bilo kakve primedbe ili nesuglasice, žalbu možete uložiti lično meni na neki od mojih kontakt opcija!

Prostor za razgovor o nasilju, radikalizaciji i ekstremizmu?

Razgovor o youtuberima mojim učenicima je bio jedan od omiljenih časova. Imena youtubera su pljuštala na sve strane. S velikim oduševljenjem su objašnjavali zašto su im pojedini youtuberi omiljeni. Navodili su za mene nepoznate termine, poput strike, diss track, kontent. Fanatično su branili miljenike i pravdali njihove postupke pred drugim učenicima i učenicama u razredu. Sve me to nagnalo da i sam zakoračim u svijet youtubera te da kroz ovaj tekst pokušam odgovoriti na pitanje otvara li YouTube kao medij prostor za razgovor o važnim aktuelnim društvenim pitanjima poput nasilja, radikalizacije i ekstremizma. U nastavku ću analizirati neke od najpopularnijih youtubera te vidjeti kakav sadržaj plasiraju djeci i otvaraju li neke od tih spomenutih tema.

Stuberi je grupa mladih koji preko YouTube-a svakodnevno objavljuju razne avanture i izazove koje uspješno rješavaju. Svojoj publici, zaokruženoj na cifru od 816.000 pratitelja, donose izazove poput: kako voziti bicikl sa 1000 slojeva ljepljive trake, kako voziti auto po prvi put, kako skuhati minijaturnu hranu. Izvode nemoguće trikove na skijama, donose iskustvo prvog pečenja palačinke, švercuju druga u bioskopu, prave najvećeg Snješka. Da bi bili drugačiji od drugih istražuju uklete građevine u centru grada, nalaze se licem u lice sa psihopatom, jedu pokvarenu hranu za pse, divljaju džipovima po Bosni, dečki mijenjaju život na 24 sata sa djevojkama, uče Kineskinju srpski, objašnjavaju kako to izgleda rat između brata i sestre, provode jedan dan kao radnici na građevini.

Od svih videa koje su snimili jedan mi se učinio posebno zanimljivim. Nosi naslov Izvlačenje tela iz požara te sam pomislio da možda barem on može imati neki edukativni potencijal, kada nijedan njihov drugi video ne govori o nasilju, radikalizmu i ekstremizmu. U ovom videu grupa mladih simulira požar i pokušava izvući tijelo iz istog. Video u trajanju od 17 minuta nema nikakav edukativni potencijal. Sve vrijeme se grupa mladih povlači od tačke a do tačke b, vukući jedni druge, obarajući se i valjajući po podu. Nemaju nijednu konkretnu uputu i savjet kako stvarno izvući tijelo iz požara. Video završavaju riječima: Manje-više smo svi izgoreli, to je to što se tiče požara. Kupite naše majice. Vidimo se u sljedećem klipu. Tako Stuberi ozbiljne životne situacije koriste samo kao priliku da budu drugačiji i zabavni, a ne da mladima ponude neko praktično rješenje i savjet.

Kanal Braco Gajić je pregledan 98.681.343 puta i broji 497.479 pretplatnika. Sva poruka koju ovaj youtuber ima za svoje fanove može stati u sljedeće riječi: Molim vas da budete dobri i kliknete SUBSCRIBE :D jer to je za vas malo, a meni mnogo znači! :D #BaciSub #bracomajice. Medijski sadržaj koji ovaj youtuber plasira mladima zasniva se manje-više - njegovim riječima - na trošenju teško stečenog novca. Tako Braco Gajić zove slučajne ljude na telefon, troši ušteđevinu, razbija telefone, pravi pizza kolač, isprobava japanske slatkiše, hranu za bebe, čuva bebu na jedan dan, pravi milk šejk od krofni. Ne žali da daje ogroman novac na raznorazne stvari koje će ga izdvojiti od ostalih youtubera i njemu samom pružiti viđenost i pažnju. Tako je za potrebe oblačenja ženskih stvari kupio i lažnu stražnjicu, kojom, kako kaže, žene pokušavaju privući buduće muževe. YouTube, zapravo, brojnim mladima danas omogućava prijeko potrebnu viđenost i valorizaciju od strane vršnjaka što im, svakako, imponuje i pokazuje u koordinatama današnjih vrijednosti lajkova i pretplatnika da vrijede. Zato oni ne žale da troše ni teško stečeni novac kako bi dobili porciju potrebne pažnje, viđenosti i validacije – nekih od osnovnih ljudskih potreba.

Razgovor o važnim društvenim temama

Iz Bosne i Hercegovine sam analizirao sadržaj youtubera koji se zovu Huligani iz gimnazije. U opisu njihovog kanala stoji: Pozdrav, mi smo YouTuberi koji se bave snimanjem raznoraznih skečeva. Ekipu čine: Emerald, Adis, Amer i Dženan. Dolazimo iz Sarajeva, BiH. Njihov sadržaj je drugačiji po tome što obrađuju teme koje se tiču uglavnom škole, ali i raznoraznih životnih situacija. Imaju dosta zreliji i zdraviji humor koji ne počiva na vrijeđanju i ismijavanju drugih youtubera, što nije uopće rijetkost na YouTube sceni. Huligani iz gimnazije nam tako kroz svoje videe govore o odlasku kod frizera, stomatologa, tipovima profesora, učenika na velikom odmoru, razlikama između srednje škole i fakulteta, balkanskim pjesmama u stvarnom životu. Zamišljaju se nad situacijom šta bi bilo kad bi svi govorili ono što misle, daju savjete mladima koje stvari ne smiju raditi kao policajac, taksista ili na razgovoru za posao. Ironično i duhovito predstavljaju tipove komšija, studenata, stvari koje nerviraju svakog srednjoškolca. Govore i o tipovima učenika na ispitivanju, danu u životu hejtera, stvarima koje ne smijete raditi u gostima, na prvom izlasku, tipovima učenika na testu, tipovima prijatelja, zadnjem danu škole. Ovi youtuberi su snimili i video koji govori o inkluziji i važnosti jednakosti među mladima te poštovanju različitosti. Posvjetili su ga svakom učeniku osnovnih i srednjih škola s porukom o jednakosti i inkluziji svih učenika. Zajedno smo jači! Ja sam ograničen samo tvojim stavom – poruka je videa.

Pojedini youtuberi, dakle, koriste moć i uticaj koji imaju nad svojim pretplatnicima kako bi s vremena na vrijeme progovorili i o nekoj važnoj društvenoj temi. Dok drugi youtuberi snimaju diss trackove koji se odnose na ismijavanje drugih youtubera i igranje nadmoći, Huligani iz gimnazije su putem diss tracka kritički progovorili o redukciji vode u Sarajevu. Tako su rijedak primjer youtubera koji koriste ovu društvenu mrežu da o važnim životnim situacijama progovore na duhovit način te da potencijal YouTubea iskoriste i u segmentu svojevrsnog društvenog bunta.

Jedan od najpopularnijih youtubera, Baka Prase, s milionskim brojem pretplatnika samo u jednom videu govori o nasilju. Video nosi naslov Stop nasilju i Bogdan Ilić tom prilikom govori o tome kako je njegov drug htio rastaviti mlade u tuči i tom prilikom je izvukao deblji kraj – na ivici je da izgubi oko. Njegova poruka je da se sve treba riješiti razgovorom. Ako vas neko napadne uredu je braniti se, ali nije uredu ismijavati druge samo da bismo bili zanimljivi u društvu. Svojim fanovima Baka Prase poručuje da problem riješe riječima i da ne ulaze u fizičke konflikte jer mogu kobno završiti. O nasilju među vršnjacima govori na sljedeći način: Čujem dosta priča o vršnjačkom nasilju u školama. Nemojte. Verujem da i taj koji maltretira mene prati. Znači ja ću da te zamolim nemoj to da radiš. Nema potrebe da ti ikog maltretiraš i tučeš. Šta si ti? Ne ispadaš ti jači i alfa i šmeker što si nekoga prebio. Ispadaš debil. U tom trenutku ćeš možda da ispadneš faca jer je to kao gotivno dok si klinac. Ali posle shvatiš da si debilčina. Ja sam se dosta tukao kao klinac i sad mi je kad gledam dosta smešno. Nisam nikad bio u nekoj ozbiljnoj tuči. Nisam bio taj tip koji maltretira ljude, ali sam se tuk'o. Sad mi je to smešno kad pogledam.

Bogdan Ilić je u svojoj kritici nasilja mlak, ali se njegove riječi, kao one kojima mladi vjeruju, mogu iskoristiti u školi. Naprimjer, na času koji obrađuje nasilje može se poslušati njegova poruka i razgovor o nasilju produbiti. YouTube može biti tako dobar didaktički materijal koji se može iskoristiti da se na osnovu njega u školi ili kući povede ozbiljniji razgovor o nasilju, ekstremizmu i radikalizmu.

Na naše pitanje zašto češće ne koristi svoj YouTube kanal da govori o temama poput nasilja, radikalizacije i ekstremizma Baka Prase nije odgovorio. Također, nismo dobili ni odgovor na pitanje da li ne snima više ovakvih klipova jer vjeruje da to njegovoj publici neće biti zanimljivo ili zbog nekih drugih razloga.

Medijski prostor YouTubea nije homogen, raznolik je i šaren. U ovom tekstu smo detaljnije analizirali samo neke od najpopularnijih youtubera koje su moji učenici spomenuli. Površnim pregledom i ostalih možemo kazati da pored ovih youtubera koji, generalno, ne otvaraju teme nasilja, ekstremizma i radikalizma, postoje i brojni drugi kanali koji počivaju na ličnim svjedočanstvima i ispovijestima. Jedan od popularnijih jeste Mudja, mladić romske nacionalnosti koji je mladima predstavio svoju životnu priču od blata do zlata. Vjerujem da ovakav format može ohrabriti brojne druge mlade da se uspješnije nose sa svojom različitošću. Također, postoje i youtuberi koji kroz lične ispovijesti govore o pitanjima vezanim za mentalno zdravlje (depresija, anksioznost) partnerskim odnosima, rodu i seksualnosti. Također, tu je i nemali broj youtubera koji govore o knjigama i nude drugim mladima praktične savjete kako da bolje savladaju matematiku, biologiju, crtanje, padeže. YouTube u tom smislu ima važan potencijal da informira i educira te pokaže mladima da nisu jedini koji se nose s određenom vrstom problema. Također, brojni youtuberi nude praktične savjete glede ishrane, vježbanja, oblačenja, šminkanja. Važno je napomenuti da sve ove savjete mladima ne nude profesionalci nego isključivo autentično individualno iskustvo mlade osobe.

Youtuberi koje smo i ovdje analizirali u eri internetske euforije prezentiraju sve današnje vrijednosti. Mladi su, stalo im je do fizičkog izgleda, novca i skupih stvari. Ljudi ih obožavaju. U identifikacijskom smislu, brojni bi mladi sve to radije nego razgovor o ekstremizmu, radikalizmu i nasilju. YouTube, generalno, ne otvora dovoljno prostora za društveno važne teme jer njegov primarni cilj je da zabavi i zaradi. Ono što je tabloidno žuto novinarstvo za starije generacije, to je danas YouTube za mlađe. Među njima svakako postoji i nemali broj youtubera koji ovaj prostor koriste kako bi ispričali i svoju ličnu priču koja obrađuje neku važnu temu, ali bojim se da ta praksa opet dolazi iz potrebe da se bude viđeno i primijećeno, a ne da se povede ozbiljan razgovor. Tako se YouTube definitivno može iskoristiti kao materijal – blizak i poznat mladima, kako bi se u kontroliranim uvjetima, recimo, u školi s mladima poveo ozbiljniji razgovor o nasilju, radikalizaciji i ekstremizmu na primjerima ličnih ispovijesti mladih sa YouTuba.

Na youtubere bismo u konačnici mogli gledati onako kako Michael Rush u svojoj knjizi  Video Art gleda na savremenog umjetnika. Cilj umjetnika nije više da svijet čini boljim mjestom za život nego da svojim djelovanjem odgovori na univerzalnu bijedu čovjeka s ruba povijesti i degeneraciju političkoga u svjesno proizvedenu masovnu apatiju kao posljedicu kulturalne depresije i narcizma. Samo što sve ovo treba staviti u kontekst djece koja još uvijek nemaju moć kritičkog prosuđivanja. Tako je izazov da se širokom medijskom prostranstvu YouTubea pristupi ozbiljno još veći.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.