Češka: Novinari i škole zajedno podučavaju medijsku pismenost

Češka: Novinari i škole zajedno podučavaju medijsku pismenost

Češka: Novinari i škole zajedno podučavaju medijsku pismenost

Saradnja novinara sa školama važan je korak u unaprjeđenju medijske pismenosti u Češkoj.
 
Foto: Pixabay
 
U Češkoj mediji i škole zajedno rade kako bi unaprijedili medijsku pismenost učenika. Medijsko obrazovanje dio je školskih kurikuluma u osnovnoj i srednjoj školi, a mnogi novinari sarađuju s obrazovnim ustanovama kako bi pomogli učenicima u razumijevanju procesa stvaranja vijesti.
 
Mediji školama pomažu na razne načine kroz diskusije i lekcije u školama, posjete učenika redakcijama ili kroz projekte koje vode nevladine organizacije. Naprimjer, mjesečni magazin za kulturu “Literární noviny” nudi specijalni kurs za nastavnike pod nazivom “Mediji i mi” koji je akreditovan od nadležnog ministarstva, a državna novinska agencija ČTK nudi novinske akademije otvorene za javnost.
 
TV i radio emiteri čak su zakonom obavezni da na godišnjem nivou izvještavaju Vijeće za radio i televiziju na koji način su podržali medijsko obrazovanje. Prema posljednjim izvještajima, mali je broj emitera koji su naveli da je medijska pismenost dio njihovih programa, ali je državna Češka televezija nedavno producirala tri edukativno-zabavne emisije za djecu i mlade, a pored toga, organizuje kurseve za nastavnike, redovne radionice za škole i TV timove, kao i treninge za uposlenike nevladinog sektora sa fokusom na medijsku komunikaciju.
 
Kompletan članak o osnaživanju medijske pismenosti u Češkoj pročitajte na stranici Evropskog novinarskog opservatorija.