Google Search za novinare

Kako koristiti Google Search

Google Search za novinare

Digitalni alat i i platforme postali su nezaobilazni dio svake novinske redakcije. Međutim brojni novinari i dalje ne poznaju tehnike naprednog pretraživanja weba. 

Foto: Chrome

Journalism.co.uk donosi savjete za novinare koji bi im trebali pomoći za što naprednije i produktivnije korištenje Google Search alata. Pretraživanje na osnovu fotografija navedeno je kao prvi od koraka ka naprednom pretraživanju web-a. Ova Google-ova funkcija može biti veoma korisna za pronalaženje nepoznatih objekata ili lokacija određenih fotografija. Google Alerts je takođe veoma koristan alat koji omogućava korisnicima na osnovu ključnih riječi koje ih zanimaju, na svoj mail primaju notifikacije svaki put kada se odabrane ključne riječi pojave u Google-ovim rezultatima.

Pored navedenih, postoje i brojni drugi alati kao štu su Google Trends, na osnovu kojeg možete otkriti najtraženije termine iz određenih dijelova svijeta ili regija. Autor savjeta takođe predlaže i korištenje Google-a iz drugih zemalja. Ukoliko novinari rade na pričama o određenim zemljama, onda je najkorisnije korištenje Google-a sa domenom te zemlje, ističe autor. 
 
Detaljnije upute za napredno korištenje Google Search-a dostupno na Journalism.co.uk u originalnom tekstu Tips for journalists using Google Search.