Posjetili smo Sajam medijske i informacijske pismenosti u Sarajevu

Posjetili smo Sajam medijske i informacijske pismenosti u Sarajevu

Posjetili smo Sajam medijske i informacijske pismenosti u Sarajevu

Radionice za djecu i materijali iz oblasti medijske i informacijske pismenosti.

foto: MIP BiH

 

Desetak izlagača, institucija i organizacija aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti, predstavili su danas svoje materijale, programe i incijative na Sajmu medijske i informacijske pismenosti. Sajam je bio jedan od centralnih događaja Dana medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini (BiH), a održao se u organizaciji Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u Sarajevu, u Europe House.

Održane su radionice za djecu i prezentacije materijala koji se mogu koristiti u nastavi i u edukativnim programima za različite uzraste. Građani su sajam mogli posjetiti od 10:00 do 16:30. 

„Ove godine nameću se teme kao što su vještačka inteligencija i njena primjena u obrazovnom sistemu, vještačka inteligencija i djeca, etički pristup vještačkoj inteligenciji, kako osposobiti djecu da smisleno i etički koriste alate vještačke inteligencije koji itekako mogu biti korisni“, kazala je Lea Čengić, šefica Odsjeka za sadržaje i medijsku pismenost RAK-a. 
 
Dodala je i da su neke od glavnih tema ovogodišnjeg sajma i Dana medijske i informacijske pismenosti uticaj digitalnih medija i novih tehnologija na mentalno zdravlje djece i odraslih, te razvoj kritičkog mišljenja i borba protiv dezinformacija. 
 
„U zajedničkoj Mreži za medijsku i informacijsku pismenost koja okuplja 70-ak organizacija i institucija aktivnih u ovoj oblasti, Regulatorna agencija za komunikacije se trudi da prati šta je to što je od značaja i šta je interesantno građanima različitog uzrasta“, kazala je Čengić. 
 
 
 
foto: Mediacentar
 
Javna ustanova Bibilioteka Sarajeva je održala dvije radionice za djecu uzrasta od trećeg do osmog razreda osnovne škole ''Mali trikovi za bezbjedan internet'' i ''Neka tvoj face bude happy face'' . 
 
Voditeljica Službe za rad s korisnicima bibliotečkih usluga Amela Đelilović-Malešević je rekla da su se javile mnoge škole iz Kantona Sarajevo da posjete radionice. 
 
„Ono što smo takođe pripremili je za nešto stariju publiku - prije svega je bilo i namijenjeno za srednjoškolce, ali svakako i za studente - je bilo izlaganje Bibliotečki aktivizam i informacijska pismenost u digitalno doba”, kazala Đelilović-Malešević. 
 
Pored sadržaja za djecu i učenike, na sajmu su bili izloženi i radovi za studente, ali i istraživače. Jedan od izlagača na današnjem sajmu je bio i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, koji je, kako je kazala docentica Lamija Silajdžić s Odsjeka za komunikologiju, aktivan svake godine tokom Dana medijske i informacijske pismenosti. 
 
Fakultet političkih nauka je prvog dana obilježavanja Dana medijske i informacijske pismenosti, u četvrtak 19.10, organizovao predavanje u vidu interaktivne vježbe za studente.
 
„Govorili smo o informacijskom društvu, o ljudskim pravima i izazovima u digitalnom dobu“, kazala je ona. 
 
Na sajmu su predstavili materijale i istraživanja iz oblasti medijske i informacijske pismenosti
 
„U narednom periodu, u nastavku sajma, održat ćemo i predavanje za studente. Doći će tri grupe studenata sa Univerziteta u Sarajevu sa različitih odsjeka i govorit ćemo o kritičkom promišljanju i interakciji sa medijima,  tradicionalnim i digitalnim“, izjavila je Silajdžić. 
 
Među mnogim posjetiteljima sajma bili su i učenici četvrtog razreda Dijane Dorfer Galijašević, učiteljice u Osnovnoj školi ”Safvet-beg Bašagić” iz Sarajeva, koja je kazala da njene učenike interesuje medijska i informacijska pismenost.
 
„Nove naraštaje treba što lakše uvesti u to, da se mogu snaći, da mogu koristiti ono što je dobro, stvarati što je dobro, dijeliti šta je dobro, šta je korisno. Mi smo tu da ih vodimo, prvo ja kao nastavnica, drugo u kombinaciji i komunikaciji sa roditeljima, da svi zajedno utječemo“, rekla je Dorfer Galijašević. 
 
Djecu, kako kaže, od trećeg razreda navikava da znaju kako sebi da ograniče internet, ali i da im ukaže i zašto im je internet potreban. 
 
Na sajmu su učestvovale organizacije koje se bave zaštitom djece UNICEF, Udruženje Nova generacija - Plavi telefon iz Banjaluke, te Centar za sigurni internet - Sigurno dijete i javne ustanove Kantonalna javna ustanova Porodično savjetovalište Sarajevo, Javna ustanova Biblioteka Sarajeva, te Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Svoje materijale su predstavili i Udruženje građana Zašto ne? i Mediacentar Sarajevo.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.