Karikatura od medija

Katikatura od medija

Karikatura od medija

Televizija Republike Srpske nakon političkog doživljava i medijski sunovrat.

Već je godinama poznato da televizija Republike Srpske predstavlja primjer politički vođenog i neprofesionalnog medija. Njihov informativni program je mješavina ljigavosti i bezobrazluka. Pretvorili su se u SNSD-ov propagandni stroj. Gotovo kao vic se prepričava uobičajeni šablon Dnevnika u 19:30. Prvo Dodikov lik pa onda nešto što se zove voditelj.

Sad su otišli i dalje. Kupivši, ekskluzivno za BiH, Evropsko prvenstvo u vaterpolu juče su (utorak 24. juli 2018.) odlučili da prenose sve utakmice četvrtfinala. Prvi susret Srbije i Mađarske emitovan je po planu. Drugi između Crne Gore i Hrvatske, sportski interesantan, zanimljiv i uzbudljiv, prekinut je nakon treće četvrtine.

Upravo kada je bilo najuzbudljivije, kada se lomio rezultat, reporter je samo rezignirano nešto promrmljao u smislu da nas on sada napušta. Krenuo je grafički pregled programa i odmah zatim Dnevnik u 19:30. Moram priznati da sam ostao zbunjen. Za prekinuti direktan prenos, što je suština televizije kao medija, morate imati hitan i bezpogovoran razlog. Ovdje su to bile vijesti. Ništa novo što već nismo znali tokom dana. I koje su mogle sačekati tih petnaestak minuta koliko je trebalo da se okonča vaterpolo derbi.

Ova televizija za razliku od drugih javnih u BiH (BHRT, Federalna) ima i svoj drugi kanal nazvan Plus. Pomislio sam da su prebacili sport na taj Plus a Dnevnik su „morali“ emitirati po šemi prvog kanala. Kad sam otvorio Plus program i tamo je bio isti onaj Dnevnik.

Sjetio sam se one stare priče iz ere Sovjetskog Saveza. Odlučili televizijski ljudi da osim prvog uvedu i drugi kanal. I sav obradovan građanin Kovaljov pritisne dugme za taj novi, drugi kanal. Na njemu se pojavljuje ozbiljni lik i kažiprstom prijeti: Kolja, Kolja...

Nakon što su su uništili svoj informativni program sad su televiziji RS krenuli da ruše i ostatak. To je možda i logično. Gubljenje profesionalne etike ima svoje posljedice i na estetiku.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.