Muškarci dominiraju sadržajima TV dnevnika

Žene o kulturi, muškarci o politici

Muškarci dominiraju sadržajima TV dnevnika

Monitoring centralnih informativnih emisija pokazao veliki nesrazmjer u prostoru koji popunjavaju žene u odnosu na muškarce.  

Političke teme dominiraju u centralnim informativnim emisijama bh. televizija a u takvim sadržajima najmanje je žena koje iznose svoje stavove, pokazala je analiza dnevnika FTV-a, RTRS-a, BN i Hayat televizije u prvih sedam dana novembra.

Analiza je pokazala da u jednom dnevniku u prosjeku bude oko pet izjava žena, u odnosu na oko 23 izjave muškaraca. Tu se izdvaja RTRS koji je tokom monitoringa imao jedan kompletan prilog u kojem je žena bila sugovornik a riječ je o premijerki RS Željki Cvijanović. Zabilježni su i prilozi poput onog o Svjetlani Kotur, nastavnici kojoj prijeti otkaz u gimnaziji u Gradišci i o učiteljici Sanji Bajić koja je dobila priznanje Šampion inkluzije. Skoro sve ostale izjave žena u dnevnicima, i javnih emitera i privatnih televizija, su izjave portparolki ili glasnogovornica ili su to žene koje su govorile u anketi građana.

Cilj jednosedmičnog monitoringa od 1.11. do 07. 11. 2018. bilo je praćenje centralnih informativnih emisija četiri televizije u BiH: dva javna emitera FTV i RTRS te privatnim televizijama BN i Hayat. Glavni zadatak monitoringa bio je utvrditi koliko se žene često pojavljuju u sadržajima dnevnika te koja je vrsta njihovih izjava: da popune prilog ili vijest ili da iznesu stav koji bi mogao imati neki uticaj na javnost ili neku od društvenih grupa.

U monitoringu je praćeno pet oblasti (politika, društvo, ekonomija, kultura i sport). Predmet analize bile su i priče u dnevniku gdje su glavni akteri žene ili je riječ o temama koje se odnose na žene i njihova prava. Monitoringom je praćeno i koji je omjer voditelja i voditeljica u dnevniku.

Žena, a stručnjak

U čak dva slučaja bilo je zabilježeno da je funkcija žene potpisana u muškom rodu – "politički analitičar", BN u Dnevniku od 7. 11. i "načelnik odjeljenja", RTRS 3. 11. 

BN je 6. 11. imao samo jednu izjavu žene i to Danijele Ratešić, članice grupe „Pravda za Davida“ koja se obraćala na skupu podrške u Banjoj Luci. Hayat TV je u Dnevniku od 2. 11. emitovao samo dvije izjave žena u Vijestima u 7 i to u anketi o neradu palamentaraca.

BN je u Dnevniku od 7. 11. imao samo dvije izjave žena i to političke analitičarake iz Banje Luke, o koaliranju stranaka u RS, a druga izjava je iz svijeta – prva žena afroameričkog porijekla koja je ušla u Kongres SAD-a.

FTV je u dnevniku od 6. 11. imala također samo dvije izjave žena i to Makside Pirić, glasnogovornice Centralne izborne komisije BiH o rokovima za formiranje vlasti, a druga izjava je iz Svijeta i to šefice izborne komisije u SAD-u.

Bilo je i primjera, poput onog iz Dnevnika BN-a od 6. 11., gdje se u jednom prilogu pojavljuju muškarci u izjavama po četiri puta. Riječ je o Mirku Šaroviću, članu SDS-a i aktuenom ministru vanjke trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Obrenu Petroviću, načelniku Doboja, koji su pričali o opoziciji i mogućem koaliranju sa vladajućim strankama u RS.

Samo u jednom je u sedam dana u dnevniku obrađena sportska tema i to u Dnevniku BN-a od 4. 11. nakon što je Novak Đoković poražen u finalu u Parizu, i u tom prilogu su bile samo izjave muškaraca.

Što se tiče broja priloga u dnevnicima, obično ih je tu od pet do 10, a najčešće su autorice priloga novinarke, posebno na Federalnoj i Hayat televiziji. Hayat i Federalna televizija nisu tokom monitoringa, prvih sedam dana novembra, imale muškaraca voditelja, a BN i RTRS imaju praksu da se voditelji i voditeljice naizmjenično po danima mijenjanju u vođenju Dnevnika.

Politika i kultura

Jednosedmična analiza pokazala je veoma mali broj žena u dnevnicima četiri televizije koje su bile predmet monitoringa. Postoji veliki nesrazmjer pojavljivanja muškaraca i žena u centralnim informativnim emisijama. Žene se najčešće pojavljuju u funkciji portparolki ili glasnogovornica, a rijetko kao direktorice institucija i analitičarke.

Nesrazmjer u broju pojavljivanja dovodi i do nesrazmjera u zastupljenosti u sadržajima različitih tema. Tako se žene kao sagovornice najčešće pojavljuju u prilozima iz oblasti kulture, dok muškarci dominiraju sadržajima iz politike. Ukoliko se žene i pojave u prilozima o politici ili društvu, tu su najčešće u ulozi glasnogovornica institucija ili kao građanke u anketi.

Od ukupno 48 izjava zabilježenih u prilozima iz oblasti kulture, 24 izjave su bile izjave žena. U prilozima iz oblasti politike bilo je ukupno 440 izjava tokom sedam dana monitoringa, od čega su 375 su bile izjave muškaraca a 65 izjave žena.
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.