Satira i mediji: Slučaj Dežulović

Satira i mediji: Slučaj Dežulović

Satira i mediji: Slučaj Dežulović

Boro Dežulović, perjanica Ferala, poslije sedam godina saradnje, ne piše više za Oslobođenje. Petak je bio njegov dan na stranicama te novine. Prije sedam dana oprostio se od čitalaca gorkim tekstom “Nema više zajebancije”. Ukratko, njegov prethodni tekst nije objavljen jer je, prenosi Dežulović poruku iz redakcije, “vrijeđao vjerske osjećaje”. Nešto od toga pokušala je pojasniti glavna urednica Oslobođenja, Vildana Selimbegović u izjavi za ovdašnji magazin Start: Odbila sam objaviti kolumnu koja je - po mom uredničkom sudu - bila ne naročito uspješna satira čiji glavni likovi nisu bili živući političari već Poslanik Muhammed... Nemam uopće dilema: Ramazan nije mjesec za viceve o Poslaniku”.

Na stranu logičan zaključak kako svi ostali mjeseci jesu pogodni za viceve, Dežulovićev tekst imao je za povod stranački miting turskog predsjednika Erdogana u sarajevskoj Zetri. Na skupu je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u naletu emotivnog ushićenja turskog predsjednika proglasio “poslatim od Boga”. U neobjavljenom tekstu Dežulović je to doživio kao “Bakirov vic u kojem je Erdogana nazvao – Božijim poslanikom”.

I sad je sve stvar interpretacije. Poslat od Boga, istina je, nije što i Božiji poslanik ali satirični tekst nije se, pretpostavljam, bavio jezičkim nijansama ili krupnim razlikama već gotovo grotesknom činjenicom da se vodeća ličnost jedne države manirom uspaljenog tinejdžera pretvara u glasnogovornika političke partije iz inostranstva i pridaje njenom lideru nadzemaljske moći.  

Da li bi Dežulovićev tekst povrijedio nečije osjećaje - pitanje je? Postoji samo jedan uspješan test a to je mišljenje javnosti. Čitalaca Oslobođenja.

Kako je to izostalo, možemo samo spekulisati. Dežulović u svom oproštaju krivi: Moju maloumnu vjeru da se u novinarstvu ne bavimo zaštitom privatnih ili kolektivnih emocija, već istinom i kritikom.

Svojedoba je na ovom portalu o slučaju lista Polikita, jedinog satiričnog lista u BiH, koji je ugašen uz ogromnu pomoć domaćih političara, urednik Samir Šestan jetko primijetio: Mi svojom satirom, jednostavno, nismo dosegli visoke umjetničke standarde ovdašnje vlasti i njenih vjernih podanika.

Slučaj Polikite otvorio je još jedno pitanje a koje je prije nekoliko godina, obilježavajući dvadesetu godišnjicu Ferala, jedan od sarajevskih autora pregnantno objasnio naslovom: “Lako je tuđim Feralom gloginje mlatiti”. Što će reći da se većina raduje duhovitosti o drugima. Kad je satira o nama onda počinju osjećaji.

Tako je urednik pomenute Polikite na česte hvalospjeve iz Banjaluke o njihovim tekstovima, ilustracijama i fotomontažama izašao im u susret objavljujući srpsku Polikitu i začas dobio pregršt etiketa uključujući da je: Nosilac histerične i besomučne mržnje prema svemu što je srpsko.

Iako izgleda kao izolovan oblik cenzure, slučaj Dežulović nije novost u Oslobođenju. Prije nekoliko sedmica nije objavljen ni tekst stalnog kolumniste Gojka Berića. Tekst u kojem se dijelom ponovo pojavljuje turski predsjednik Erdogan nije objavljen jer, koliko neslužbeno saznajem, urednica se nije složila sa zaključkom da “mnogi novinari rade pod političkim pritiskom koji je ponižavajući”.

Satira i mediji stara je tema koja osim historije ima i svoju pravdu. Malo ko se sjeća cenzora ali se svi sjećaju autora. Boro Dežulović važan je dio ovdašnje novinarske scene. Lucidan, duhovit, zajeban i otvoren kako samo Dalmatinci mogu biti. Čini nas pametnijim nego što jesmo. Za razliku od većine komšija koji nas percepiraju u zlatnom trouglu Kafa – Halid – Ćevapi on otkriva naše ljude i naše prostore za koju većina Bosanaca i Hercegovaca nikada nije ni čula. Boro Dežulović je dragocjeni pogled sa strane. U tom ogledalu slika je oporija ali vrijednija. Njegove satirične tekstove većina voli a dobar dio bi potpisao.

Kad bih želio efektno okončati tekst uzeo bih pjesmu Borisa Marune i njegovu svetu riječ Poezija zamijenio riječju Satira. Onda bi to bilo ovako:

Uvijek će se naći netko / Da ti kaže da ovo nije / Satira / Ti mu / Ljubazni čitaoče / Mirno odgovori / Da je suvremena satira / Borba za opstanak.

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.